Šijački – Chardonnay 2013.

cena: oko 700 din. 

 

šijački-šard

Dopada mi se ova ideja da se na etikete jedne male, porodične vinarije stave likovi članova porodice. Nije lepo samo što baš za merlo nisu našli lice. 🙂

Ali, da vidimo sad šta je s još jednim vinom Šijačkih (bivša vinarija Bononia).  Odabrao sam da danas to bude njihov Chardonnay 2013.

Čvrste, temeljne kiseline na nosu. Intenzivne. Na njih okačeno voće. Zrele jabuke, pre svega. One žute, sočne, s neznatno naboranom korom. Pojavi se odnekud, kao terca, i malo – takođe zrelih –  krušaka. Sve to zajedno daje prijatan miris, mada pomalo jednoličan,  stegnut.

I na jeziku dominira kiselost.  Snažna je, sveprožimajuća. Ide do gornje granice prijatnosti − ali, srećom − ostaje na pravoj strani crte. Izbori se nekako s njom diskretna voćnost, isprva zelena, nedozrela. Vremenom, postaje snažnija. Dobije još i neku sasvim diskretnu tropsku notu, pomalo nalik na ananas.

Nedostaje mi izražajnosti aroma, posebno u ustima. Završnica ipak duža nego što sam očekivao.

 Chardonnay 2013. Šijačkih odiše svežinom i reskošću. Mladošću, lakoćom i nepretencioznošću.

Vino za tople, le(t)nje dane.CAN_9459

2 thoughts on “Šijački – Chardonnay 2013.”

 1. Jednom i nas dvojica da se slozimo po pitanju vina 🙂 Kiseline jake, bas jake .Mada ukus je Ok, lepo voce(kad se probije kroz kiseline)
  S druge strane zdravo , sveze, mlado vino ko preferira. I iznenadjuce duga zavrsnica, lepa, sa najmanje kiselina ?
  Mozda treba probati uz neku hranu, tesko da moze da ide samo, za letnje sedeljke. Ovo je zasad moj jedini Sijacki, sta drugo preporucujes?

  1. Perica S. Radović

   Da budem iskren, dragi druže, ja nisam dosad bio svestan nekog velikog neslaganja s tobom. Znači, moraš češće da dolaziš ovde, da se malo “svađamo” 🙂 Pogledaj komentare ispod prošlog teksta, pa se priključi, razvila se zanimljiva polemika…
   Što se vina Šijačkih tiče, pisao sam o merlou, pa vidi koliko je po tvom ukusu. Imam još nekoliko njihovih vina, pa ću (ob)javiti utiske. Adresu znaš;)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.