Đurđić – Cabrnet Franc 2011.

sortni sastav: kaberne fran

cena: 750-800 din.

DjurdjicImao sam priliku da ovo vino probam više puta, na raznim vinskim festivalima – onako ,”s nogu” − i uvek mi je osnovni utisak bio: snažno i alkoholno.  Uprkos, bez sumnje, jakom udaru alkohola, svaki put sam bio veoma zadovoljan. Ipak, ono što mi se otvorilo prilikom ove, detaljnije degustacije, jeste jedno veliko prijatno iznenađenje.

Da, alkohol… Prosto,  tih 15% ne može da se sakrije. Daje mirisu neku toplinu, šmek likerskog…  Dopada mi se ova gusta zrela aroma džema, još vrućeg. Dobro je oivičena svežinom sitnog crvenog voća, s kojim stoji u odličnom balansu.

Dekantiranje od oko sat vremena, pa još malo strpljenja dok  vino čeka u čaši, pokazalo se kao dobra ideja. Na vazduhu se, naime, sve više otvaraju začinske arome. Miris postaje zaista sadržajan i kompleksan. Prvo, žalfija… Pa.. cimet i vanila. Biber. Karanfilić. Na samom obodu nešto što razmrda i malo rashladi čitavu priču: menta.

Ukus pun, moćan. Alkohol se oseti i ovde. Zasmeta. Greje stomak.

Dobre kiseline odaju zavidnu kondiciju. Tanini jaki, skupljaju usta. Ipak, ne deluju prenaglašeno.

Pojavljuje se novi miris, sada cvetni. Snažan, polenski. Alkohol se nekako vremenom povuče, ili se prosto navikneš na njega. Sve postane nekao mekano i oblo.

Naknadni ukus prilično dug, donosi kakao. Ne crnu čokoladu. Kakao.

Ovo nije elegantno vino. Robusno je, jako, pomalo nezgrapno. Ali, definitivno iza sebe ne ostavlja ravnodušnost. Baš kao ni smelost dizajna etikete.

Po gorenavedenoj ceni, sjajan izbor.djurdjic1

 

 

21 thoughts on “Đurđić – Cabrnet Franc 2011.”

 1. Ovo vino sam i ja doživeo na identičan način, pogotovo ovaj kakao na kraju. Možda je i drvo malo prejako, uz alkohol, ali vino definitivno ostavlja dobar utisak. Ko bi rekao da ovakva crna vina mogu da se dobiju na Fruškoj Gori. Inače, mislim da u ovom franu ima i oko 15% merloa.

   1. Informacija je iz njihove matične vinoteke, mada ne znam da li se odnosi na 2012. ili 2011.
    Imali su i dobru mini seriju merloa iz 2012, ali to se brzo potrošilo…

 2. Perica S. Radović

  Drago mi je da se slažemo:)
  Da, vino nije baš najuglađenije, ali je jako dobro, posebno s obzirom na cenu.
  Hvala na javljanju, nadam se da će to postati praksa, pa da u komentarima razvijemo i neku vrstu polemike, čak i kada se ne slažemo, zašto da ne? 🙂

 3. Ko bi rekao da je Cabernet Franc dosegao “samo” 15% na Fruškoj Gori 🙂
  Ne znam ekipa, ali kad već Perica poziva na polemiziranje slobodan sam iznijeti svoj doživljaj iz ovdje iznesenog 😉 Dakle naglašeno alkoholno, čak likersko na nosu i s vrućinom koja grije i želudac. Gusta, zrela džemastost i ukuhano voće.
  Ništa od ovog ne bi želio doživjeti u Cabernet Francu.
  Možda je čovjeku netko trebao sugerirati ukoliko je već zapeo za crne “bordoške” sorte da sadi recimo Petit Verdo na Fruškoj Gori 😀 Uzore za CF potražio bi malo sjevernije u Francuskoj ionako…
  Žalfija i menta recimo slute na neke hlapive senzacije što može značiti štošta, a da sad ne nagađam očito, u ovom slučaju barem na ozbiljnu neuravnoteženost, osobito ukoliko je struktura tanina opisana u smjeru izražene trpkosti. Iščitavam iz toga zeleni tanin i to uz kiseline “zavidne kondicije” (za crno vino 2011. pomislio bi da je rano za zavist), dakle totalni kaos. S jedne strane izrazito prezreli materijal i s druge nezreo i možda čak prerano bran…
  Nisam probao vino, ali nakon ovog osvrta ni nemam neku želju iz navedenih razloga.

  1. Perica S. Radović

   Pre svega, hvala ti na javljanju, uvek si dobrodošao! 🙂
   Možemo sad razgovarati o (a)tipičnosti nekih senzacija za određenu sortu, izbor sorte za određeno podneblje… Ipak, meni je namera da opišem dato vino takvo kakvo je, tipično ili ne. Imao sam više primera gde su svojstva atipična za sortu, ali vino uopšte nije ispalo loše.
   Nije mi delovalo haotično, u krajnjem rezultatu, iako kad ovako “seciraš”, to možda tako zvuči. 🙂 U svakom slučaju, zanimljiva mi je ova tvoja analiza…

   Zaista mi je drago da si se javio.
   Koristim priliku da ti čestitam šesti rođendan! 🙂 Htedoh mejlom pre neki dan, ali sam smetnuo s uma..:)

   Pozdrav!

 4. Hvala na čestitkama 🙂
  Nije mi ovdje namjera bila secirati tvoj dojam, već da vidiš kako ja isti doživljaj recimo iščitavam drugačije, a sve u svrhu ovog poziva na diskusiju jer to je dobra stvar. Puno korisnije nego da se svi samo uvažavaju i respektiraju itd.
  Nije vino kaotično, ali prepostavljam da je potpuno van balansa. Zbog toga nije pitanje jesu li ovdje neke senzacije tipične ili atipične za sortu. Pitanje je što se od onoga što CF može dati uopće može doživjeti u takvom vinu.
  Sve više mi se čini da je bolja i neargumentirana kritika (a kamoli argumentirana) od zaključka “good job” i idemo dalje ili “za te novce, dobro skroz” i sl.

  1. Perica S. Radović

   Nisam tvoje “seciranje”, kako ja to nazvah, uopšte shvatio u negativnom kontekstu. Kao što rekoh, tvoj komentar mi je veoma zanimljiv, prilično je analitičan i može se iz takvog pristupa puno naučiti.
   Što se kritika tiče, potpuno se slažem s tobom da one unapređuju stvari. S druge strane, ja i dalje stojim iza svega napisanog u tekstu. To ne znači obavezno da sam ja u pravu. Zato mi se se ovakve polemike ovde i čine kao dobra stvar, tako da moj poziv i tebi i ostalima ostaje na snazi:) Hvala ti još jednom.

 5. Vinopija je u stvari dobro iščitao tvoj doživljaj, jer znajući njegov ukus:) ovo ipak nije njegov tip vina, usuđujem se reći.
  Mada, možda bi ga i šarmirala rustikalnost i zemljani tonovi. Meni je u ovom vinu najveći problem ta vanila, odnosno prejako drvo.
  Eto, na ovom blogu je bilo reči o boljim vinima ali tek sad je došlo da razmene mišljenja, ko bi rekao

  1. Perica S. Radović

   Eto, a meni smetaju alkohol i ta izvesna nezgrapnost, koja je više na tragu Vinopijinih anticipiacija ovog vina.
   Nemojte mnogo da se udaljavate vas dvojica, drago mi je da ste tu:) Ohrabriće ova polemika i neke nove komentatore, nadam se:)

 6. Nema potrebe za opravdavanjem. Nisam ja tebe ovdje prozivao da li stojiš iza ovog što si napisao. Tu uopće nije upitno. Samo ja prilično jasno iščitavam iz tvojeg opisa ono što iščitavam i zaključujem što zaključujem. Dakle opis je super kao takav 😉
  Drago mi je da Vox prati 😉 Istina, preferiram određena vina više od drugih kao i svi. Ovdje nije riječ o tome. Ovdje hoću reći da izgleda kako vino nije “uspjelo”. Ako je vinar zadovoljan, onda ok. Ali ne bi mu bila usluga da radi nešto u što ne vjeruje samo zato što je vino našlo publiku koja voli “likerska vina” po pristupačnoj cijeni. Mene zanima zašto baš Cabernet Franc. Postoji tržište za CF sa Fruške Gore? Slutim da baš i ne. Dakle nešto drugo mora biti 😉

 7. Kada bi popričao sa vlasnikom i probao ostala vina iz njihove ponude (traminac i sovinjon) bilo bi ti jasno da je ovo vino slučajno uspelo, i što je još čudnije neguje isti stil u tih par berbi. Za vlasnika je ovo samo biznis, i deluje da se ne razume u vina baš najbolje. E sad, zašto fran i da li je gazda imao ikakvu ideju kad ga je sadio, teško. Ali opet zašto ne fran, ako ga sade u Vilanjiju i sa italijanske strane Gorških Brda, zašto ga ne probati i na Fruškoj Gori.

 8. Svetsko, a naše 😀
  Zašto ne?
  A obzirom da nitko ne zna zašto da, procjenjujem iz iznesenog da ovo nije nešto što treba podržati. Kao niti u Villany-u uostalom, pa niti Collio-u barem što se Franca i mene tiče.

 9. A šta bi trebalo podržati?
  Slutim da tvoj afinitet ide prema autohtonom ili bar odomaćenom, a to znači na primeru Fruške Gore, frankovka, portugizer, kadarka…

 10. Perica S. Radović

  Mislim da smo ovde došli do koncepcijskih razlika:) Ja na to gledam ovako: svako za svoj novac može birati svoj biznis-plan, pa tako i, u ovom slučaju, sortu koju će saditi ili neće. Bez obzira razume li se dotični godpodin u vina, može svakako da plati nekoga ko se razume i da posluša savet i mišljenje stručnjaka. To je poslovna politika i mislim da se ti završava cela priča.
  Možda mu je ovo vino zaista slučajno uspelo, to će se pokazati u budućnosti. Slučajnosti ovog tipa se retko ponavljaju..
  Ja sam želeo da prenesem svoje utiske o sadržaju konkretne boce i to sam uradio. Imam “na stanju” i njihov sovinjon, ranije ga nisam probao, pa ćemo videti…

 11. @Vox: podržavaš nešto kupnjom/konzumacijom…
  @Perica: tvoji utisci su prenijeli sadržaj boce, samo je tvoj zaključak “slučajno uspelo”, a moj “namjerno neuspjelo” 🙂 Ti bi to kupio ponovo, ja ne bi ni za probu.

 12. Sommelier Sremski

  Pozdrav i od mene. Nisam do sada imao priliku da probam 2011., ali sam 2009. nekoliko puta ponavljao. Uvek je bilo zanimljivo, , kao i bermet koji ima u ponudi. Bela vina su zaista slabog kvaliteta i ne treba trošiti vreme na njih. Postoje zasadi Petit Verdota na Fruškoj Gori, kao i Marselana, kojeg odlikuju neverovatne kiseline.

 13. Imao sam prilike da na štandu ove šarmantne vinarije “odstojim” neko vreme u par navrata. Uvek oslušnem šta o ponuđenim proizvodima čavrlja veseli narod koji se tu zatekne. Kod Đurđića, naročito kada je u pitanju fran, narod se oduševljava odličnom i “jakom” kaberneu, misleći da je to “sin Nebojša”, odnosno kaberne sovinjon. Ćale je generalno, bar bi trebalo da jeste, prefinjeniji, sofisticiraniji, aromatičniji… Ovde nemamo taj slučaj. Ćale ovde ima napad ludila i druži se sa decom, a pitanje je koliko mu to priliči i mora biti ozbiljno pažljiv da ne ispadne smešan. Rečnikom teretane – Ima masu, ali mora da poradi na definiciji. Nešto kao presoljena supa: Nekima je previše, a neki samo tako i mogu da jedu. Perice, sa tvojim opisom se u dobroj meri slažem, kao i sa vinopijinom konstatacijom da takve opise i doživljaje ne očekuje od frana. Tu verovatno ne misli na biber, koji je u kraljevstvu frana nezaobilazan. Inače, Fruška gora je, za razliku od ostalih naših vinogorja, potpuno drugačija, pošto je supermarket. Ima tamo svega, ali nema neke “nezaobilazne” sorte, koja samo tamo daje ludački dobre rezultate. Bukvalno je sve prepušteno vinogradarima i njihovom radu. A njihov rad je u ozbiljnom usponu…

 14. Zaista nisam mislio na biber 🙂
  Fruška gora supermarket… izvrsno 😀
  Jako mi je drago da me netko dobro razumio. Netko tko dobro razumije i domaću scenu čini mi se. Kad je već ozbiljan uspon, nek nitko ne zamjeri komentaru što se od CF očekuje, a što nije uspjeh makar imalo 50g ekstrakta i 17% alkohola i tri put prokuhan džem.

 15. Ajd da se i ja ukljucim kad si zvao 🙂 Mi smo ga pili dok je bila ona stara bordo etiketa(konsultovao sam Vetine zapise to je bila 2009 verzija) secam se da nam se toliko dopalo da smo ga na sajmovima kupovali dok ga je bilo. Ne mogu da zalepim sliku ovde, pise da je 13% alkohola. Po secanju, sjajno somotno vino , jako vocno. Tad su imali i odlican traminac Ovo nisam probao al ovako na nevidjeno da se slozim da ukuvani dzem i toliko alkohola ne zvuci kako Djurdjic. Eto zadatka za iduci put, nadam se da se slazes da ipak treba probati

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.