Juan Gil – Moscatel 2014.

 sortni sastav: muscatel

cena: 990 din.

juan

I za ovu priliku sam odabrao Ridlovu Vinum – sauvignon blanc čašu, koja se od svih tipova čaša koje imam pokazala kao najbolja za muskatna vina.

Juan Gil Moscatel 2014. mi je pomalo, na početku, i „povukao“ na neki stegnut sovinjon. Svežina na nosu, veoma diskretne, hladne arome kivija i vrlo malo breskve. Očekivanog grožđa i tipične aromatičnosti nimalo, ili veoma, veoma malo.

Na nepcima  veoma prijatno vino, srednjeg tela. Alkohol, iako relativno jak (13,5%) – skoro neprimetan. Razigrane osvežavajuće kiseline, odlično uklopljene u cvetno-voćnu priču aroma. Belo cveće i zrela breskva. Fina slast koja podvlači ceo utisak i − izmešana s kiselinama – stvara u ustima finu mekanu i vrlo sočnu strukturu.

Biće da sam previše ohladio ovu bocu jer se, posle nekog vremena provedenog na sobnoj temperaturi, u čaši, ovde sve glasnije javlja muskat. Ona nezrelost s početka nestaje, a na površinu izbija pravi karakter ovog vina. Počinje da se razvija aromatičnost. Miris dobija punoću, a ukus još više sočnosti. Više nema kivija, ali breskve su snažnije. Naravno, kontrolu polako preuzima grožđe.

Sjajna izbalansiranost – najupečatljiviji utisak − još više mi zaokuplja pažnju.

Iako mi je pomalo teško da razaznam sve arome, nazirem, pored pomenutih cvetno-voćnih, i nešto gušće… Nekakav med. Asocijacije mi nameću sintagmu mlad med. Neki med nežnog mirisa i svetle boje, recimo.

Završnica veoma zanimljiva, dovoljno duga da upotpuni vrlo povoljan utisak i uživanje u ovom vinu.

Po ovoj ceni, rado ću mu se vraćati.

JUAN GIL MOSCATEL 2014

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.