Šijački – Merlot 2012.

 sortni sastav: merlo

cena 850-900 din.

merlo2012Iako ovo vino u  čaši deluje sasvim lagano i prozirno, miris mu donosi nežnu, ali punu kremastu aromu koja me je odmah podsetila na Primitivo del Salento, Stefano Farine. To je miris koji mi neodoljivo “vuče” na neki voćni krem, šlag… Neki kolač s voćem…  “Nešto od jagode ili višnje“, kako reče jedan moj prijatelj. Ili, možda najpreciznije, na razblaženi domaći sirup od višnje, onaj koji smo kao deca nepravilno zvali „sok na rastvaranje“.  Ipak, izbije odnekud – uz alkoholnost koja sugeriše više od deklarisanih 13,2% – snažna nota kiseline, razbijajući ovu blagu slatkastu strukturu.

Na nepcima sladunjavo, lakog tela, izrazito voćno, mlado. Manje mekano nego na nosu, s nemirnim, goropadnim taninima. Kiseline i ovde zapažene, ostavljaju utisak svežine u ustima. Jače telo bi se  bolje nosilo s njima.

Iako sasvim nepretenciozan, ovaj merlo Šijačkih iz 2012. godine mi je dosta zanimljivo vino. Na neki svoj način osoben, slojevit, sa svim ovim svojim efektima, bio mi je vrlo inspirativan  za istraživanje.

Baš me zanima šta će mu doneti neke naredne berbe.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.