Kamnik – Sexy 2015

sortni sastav: sanđoveze 48%, kaberne sovinjon 20%, montepulćano 20% i arinarnoa 12%

prosečna cena: 1 250 din.

 

IMG_20160820_160608

Od trenutka kad uzmete ovu bocu u ruke, shvatite svu njenu pretencioznost: neobičan oblik boce, purpurni zapušač, sortni sastav i ime vina… A kad pročitate da je ova boca izašla iz Kamnikovog podruma, shvatite i da je svaka pretencioznost na mestu…

Kako je naznačeno na etiketi – a i to ide u prilog ovoj priči o pretencioznosti – roze Sexy 2015 je proizveden „sur li“ (sur lie) metodom. To je, najjednostavnije rečeno, tehnološki postupak u kojem vino leži na talogu od odumrlih – enolozi ih nazivaju „radnim“ – kvasaca. Ovaj postupak vinu daje karakter, punoću ukusa, produžava mu trajanje svežine, čuva boju… Ovako proizvedena vina su po pravilu dugovečnija.

Ako se ne varam, „sur li“ se najčešće koristi u proizvodnji belih vina i penušavaca. Sexy 2015 je, mislim, prvi ovakav roze koji sam imao priliku da probam.

Intenzivna roze boja, prilično upečatljiva.

Miris isprva pomalo zatvoren, voćan. Ipak, ubrzo se na vazduhu lepo razvije i postaje određeniji, otklizava u pravcu zrelih malina i jagoda.

I ukus voćni, svež, ali i veoma snažan, postojan. Pun, solidan. Kiseline dobre, odlično izbalansirane s voćnim okolišem.

Završnica postojana, duga, prijatna. Doziva arome zrelih trešanja.

Nije ovo, bez sumnje, roze koji krase lepršavost i iskričavost. Kreiran je da bude nešto drugo. Da bude jak, moćan, pomalo drzak.

Da bude Sexy.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.