Pusula – Rose 2015

sortni sastav: kaberne fran 45%, kaberne sovinjon 45% i prokupac 10%

prosečna cena: 750 din.

pusula-rose-2015

Pomalo neobično za vinski tekst, ali počeću ga osvrtom na jedan – čaj.

Postoji, dakle, jedan čaj… Kineski, zeleni. Za one koje to više zanima, dodaću i da je reč o čaju iz provincije Fuđijan. Zove se Mao Feng.

Prvi Mao Feng čaj koji sam probao (da, ima ih više) bio je onaj iz beogradske Kuće čaja. On je još uvek jedan od mojih omiljenih zelenih čajeva “za svaki dan”, a razlog zbog kojeg ga pominjem u tekstu o Pusulinom rozeu iz 2015. leži u opisu koji je uvoznik na svom veb-sajtu napisao o njemu, rekavši – parafraziram − između ostalog, da je to čaj istovremeno i za poznavaoce i za početnike. Ovog opisa sam se setio ispijajući vino iz naslova teksta koji upravo čitate (ako ste zaboravili, pročitajte ga opet). 🙂

Sa jedne strane, Pusulin Rose 2015 je jedan “običan”, svakodnevni roze, pomalo suzdržanog (kao i onaj iz 2014) voćnog mirisa, koji donosi lepe tonove šumskih jagoda i, nešto tiših, malina. Znači, prijatan, svež, voćni miris. Ono što se od rozea manje-više i očekuje.

Ipak, ukus donosi prijatno iznenađenje. Visok intenzitet voćnih aroma (jagoda, pre svega), uz snažne hrskave, odlično izbalansirane kiseline, punoća i postojanost kojom odiše čitav taj splet informacija koje jezik i nepca očitavaju čine ovaj roze − uprkos tome što nema neke velike pretenzije − sasvim zanimljivim i za nas sa dužim vinskim stažom.

Dakle, jednostavne − ne previše slojevite − jasne, prijatne arome oko kojih ne treba puno “lupati glavu”. Uz njih, veoma intenzivan, atraktivan svež sočan ukus,  kao i dobra završnica, opkrojena prijatnom svežinom…

Vrlo dobar izbor i za znalce i za početnike.

To je to.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.