Kamnik – Ten barrels syrah reserva 2013

prosečna cena: 2 700 din.

Kamnik Syrah 2013

Ima li života posle Kamnika?

Ovako je glasio status na mom Fejsbuk profilu pre nekoliko godina, koji sam napisao deset-petnaest minuta pošto sam završio sa degustacijom nekoliko vina ove sjajne makedonske vinarije. I, od tada, moje oduševljenje ne jenjava…

Ten barrels syrah reserva je Kamnikovo vino u kojem sam najčešće imao priliku da uživam.  Imao sam privilegiju (prava reč!) da ovaj iz 2013. probam i pre nego što je dospeo na srpsko tržište.

Već sama boca nosi poruku: moćna, masivna… mislim da téži oko 1 kilogram.

Iskustvo me je naučilo –  ostavljam ga dva sata u dekanteru…

Lepa, nekako sveža boja. U isto vreme i duboka i prozirna.

Miris se odmah razmahuje opojnošću. Pred nosem se smenjaju slojevi. Bogati, zavodljivi, rečiti. Krepka svežina crnog bobičastog voća. Nadovezuje se, sporo ali samouvereno, jasan i oplemenjujući, sjajno odmeren uticaj barika. Prvo, crna čokolada. Neka od onih sa baš dosta kakaa u sebi. Tamna, intrigantna, sporootapajuća u ustima. Za njom – vanila, uz tercu mešavine nekih finih začina.

U ustima… sjaaajno! Raskošno! I sveže, i elegantno, i masivno, i slojevito! Somotasta mekoća tela, glatki tanini, čvrste kiseline…

Reč je o srednjem do punom telu, ali ovaj ples aroma sugeriše dodatnu snagu i gustinu. Alkohol prilično jak (15%), veoma dobro integrisan.

Završnica puna, podatna. Dugotrajna. Otkriva još razvijenije čokoladno-začinske arome, i malo lista duvana.

Ten barrels syrah reserva 2013 je zahtevno vino. Traži pažnju. Vreme. Na kraju krajeva, traži -umeće. Nije za početnike.

Zauzvrat, nudi mnogo. Nudi dubinu, raskoš, punoću.

Nudi sate čistog hedonizma u samo jednoj boci.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.