Deurić – Avangarda 2015

sortni sastav: sovinjon blan, traminac

prosečna cena:  900 din.

Deurić Avangarda 2015

Po svemu sudeći, boravak u mom vinskom frižideru je mnogo više prijao unutrašnjosti ove boce nego etiketi na njoj. 🙂

Avangarda 2015 je vino u kojem sam najviše uživao na proslavi ove vinarije povodom dobijenih  medalja na ovogodišnjem BIWC-u u Sofiji, pa sam rešio da ono bude prvo od njihovih vina iz 2015. godine na Zapisima.

Posle prve berbe i teške 2014. godine, čiji je obraz kod Deurića uspešno branio Crveni talas 2014, došli smo do 2015, koja je očigledno donela dosta toga dobrog.

Dakle, Avangarda 2015

Kada već pominjem etiketu, bez obzira kako je prošla ova konkretna, moram da pohvalim zaista sjajan dizajn. Dopada mi se i ova “rimska” godina berbe…

Boja kristalnobistra, žuta sa zelenkastim prelivima. Tečnost u čaši deluje uljasto, otežalo, što je svakako zasluga traminca.

Traminac i na mirisu, sasvim očekivano, odnosi prevagu u ovoj kupaži. Donosi prilično smiren, pitom ali izražajan miris, cvetno-voćni. Pun, mekan, miris koji sugeriše neku udobnu somotastu mekoću. Vrlo prijatan, blago sladunjav. Ratluk, ruža, možda malo cveća… Intenzivan, postojan, dubok.

U ustima jasniji uticaj sovinjona. Veoma snažna struktura ukusa − karneval svežine koja zaposeda čitava usta. Resko, puno. U povratnom ukusu primetan blagi višak alkoholnosti, ali neopterećujuć.

Zaisa vrlo, vrlo dobro vino. Raskošno, sočno, snažno. Mešavina ozbiljnosti i svežine.

Preporuka.

pecatpepe

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.