Jokić – Muškat žuti 2013.

sortni sastav: muškat žuti

cena: oko 1600 din.

Jokić muškat

Sorta muškat žuti (poznata još i kao: muškat beli, tamjanika bela, dinka bela, muscat blanc, muscateller gelber, muscato bianco…) pripada porodici muskatnih sorti grožđa, karakterističnih po tome što – kao što sam već pisao − jedine, posle fermentacije grožđanog soka, daju vino koje ima arome i ukus grožđa od kojeg su nastale.

Naravno, sada me “pukotina” na etiketi nije prevarila kao prošli put, ali je ovo bila lepa prilika da se podsetim sjajnog dizajna etikete i izgleda boce Jokićevh vina.

Već sȃm miris ukazuje na ozbiljno vino. Veoma aromatičan, istovremeno i svež i dubok. Naslućuju se sasvim nežne cvetne arome, ali, očekivano, dominira grožđe.

S obzirom na to da na etiketi piše “polusuho”, očekivao sam nešto mnogo slađe. Slast je prisutna, naravno, čak i dominantna, ali mnogo manje nego što sam mislio da će biti. U oči odmah upada ravnoteža između zaostalog šećera i kiselina koje su odličan kontrateg i sprečavaju da ovaj, muškat žuti 2013, otkliza u otužnost. Sve ostaje vrlo živo, sočno i prijatno,  potpuno zaokruženo. Volim ovaj osećaj kad svaki gutljaj vina, posebno belih, “poziva” naredni.

Završnica je duga, veoma aromatična, blago gorka. Ostavlja za sobom, na nepcima,  snagu i punoću ukusa.

Ovo svakako nije vino koje bih često pio  – jednostavno, nisam ljubitelj polusuvih vina − ali to  nikako nije razlog da ne naglasim da se ovde radi o nečemu zaista odličnom.

*     *     *     *     *

P.S. Pročitao sam negde da je u pripremi flaširanje Jokićevog muškata u manje boce. Mislim da nije ni toliko slaDAK ni toliko jak i da sve treba da ostane kako jeste.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.