Despotika – Dodir 2013.

sortni sastav: muscat ottonel 100%

cena: oko 800 din.

dodirMuskat je jedna od najstarijih poznatih sorti grožđa. Tačnije, to je naziv za celu porodicu sorti, od kojih se najčešće gaje muscat blanc à petits grains i muscat ottonel. Muskat je i jedina sorta koja daje vina čije arome su iste kao arome grožđa od kojeg su nastala.

I zaista, kao što i sam proizvođač naglašava, kada ispijate Dodir vinarije Despotika, imate utisak da grizete bobicu belog grožđa.

Iako prilično aromatično, ovo vino je na samom početku pomalo zatvoreno, kao da se koleba pri otpuštanju mirisnih komponenti. Miris bele ruže je jako delikatan i nežan, ali se ubrzo razvija u zrelije cvetne tonove koji, iako je ovo suvo vino, već na mirisu sugerišu slast i punoću. Upravo ta slast daje oblik inače svežem i razigranom cveću, tako da sve vodi nečemu što bih najbolje opisao kao zaslađeni miris zove.

Jezik i nepca prvo registruju – srećom, snažne – kiseline. Kažem srećom, jer su baš takve odličan saigrač izrazitoj slasnosti koja im sledi i ovde, nudeći ustima grožđano iskustvo. Ovaj tandem čini Despotikin Dodir 2013. osvežavajućim, izbalansiranim, aromatičnim, sortnim vinom prijatne i pomalo gorkaste završnice, nalik švepsu.

Sočno iskustvo.

Alkohol prilično jak (14%), ali skoro neprimetan. Sve dok ne pokušate da ustanete iz ležaljke.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.