Vina italijanska, a tvrđava petrovaradinska

Prošlog ponedeljka je − u organizaciji Agencije za spoljnu trgovinu Italije i Udruženja somelijea Vojvodine − na Petrovaradinskoj tvrđavi održana sjajna prezentacija italijanske vinske industrije i njihovih – pre svega − autohtonih sorti, kao i i degustacija 10 sjajnih vina iz ove države. Važno je napomenuti da se sva ova vina mogu naći na srpskom tržištu.

Čitav događaj je bio odlično organizovan, uz obezbeđeno simultano prevođenje vođenja degustacije. Degustaciju je vodila gospođa Barbara Tamburini, jedan od vodećih italijanskih enologa, uz asistiranje Igora Lukovića, predsednika Udruženja somelijea Vojvodine.

S obzirom na to da se blog Zapisi jednog Merloa pre svega bavi samim vinima, pokušaću da u 2-3 rečenice dočaram svako od ovih vina. Nisam pristalica površnog pisanja o vinima i unapred sam svestan da većini njih ovakvim pristupom činim veliku nepravdu, ali…

Krenimo redom:

Francicacorta couvee brut (Bellavista, Lombardia)

cena: 4500,00 din.

Sjajan  penušavac snažnih kiselina koje nose kompleksan i intenzivan voćno-mineralni miris. Svežina u ustima je sjajno izbalansirana s aromama prepečenog hleba, koje su posledica odležavanja ovog vina na kvascima. Veoma elegantno, sofisticirano vino.

 

Grecante Grechetto Colli Martini 2013 (Arnaldo Caprai, Umbria, Grechetto)

cena: 2 500,00 din.

Citrusno-voćni miris, rekao bih pomalo anemičan. U ustima izrazito sveže, ostavlja za sobom osećaj prijatne hladnoće.

 

Feudi Greco di Tufo 2013 (Feudi di San Gregorio, Campania)

cena: 2 000,00 din.

Jako lep miris, veoma mineralan, prožet aromama kruške i jabuke. U ustima sasvim mekano, zaokruženo i sveže.

 

Lunare Gewurtztraminer 2012 (Terlan, Alto Adige, Gewurtztraminer)

cena: 4500,00 din.

Što se tiče belih vina na programu, ovo poslednje je – što se mene tiče – apsolutni pobednik degustacije!

Jaka, upečatljiva boja slame, sjajan uvod u veoma aromatičnu, snažnu aromatsku strukturu. Ukus veoma intenzivan, raskošan, sočan. Sjajno vino!

 

Primitivo Puglia Monteverdi 2013  (Monteverdi vini, Puglia, Primitivo)

cena: 1 000,00 din.

Nije mi „legao“. Previše, rekao bih, robusno, pomalo neuravnoteženo vino snažnih aroma zrelog crvenog voća, s akcentom na trešnji i sušenoj brusnici. Kiseline jake, alkohol visok (14,5%) pomalo smeta… Zanimljivi slatkasti začini u povratnom ukusu.

 

Lamuri 2011  (Tasca Conti d’Almerita, Sicilia, Nero d’Avola)

cena: 1 300,00

Snažno, ali prilično elegantno vino.  Jasne arome zrelog crnog voća, uz „prstohvat“ začina. Posebo mi se dopadaju odmerenost kiselina i tanina, kao i harmonija među njima.

 

Montepulciano d’Abruzzo Marina Cvetić 2010  (Abruzzo, Montepulciano d’Abruzzo)

cena: 3 000,00 din.

U ustima vrlo koncentrovano i snažno. Raskošne arome tamne čokolade, kedrovine,  sitnog crnog voća, vanile… Odlično izbalansirani, zaobljeni tanini. Aromatično i zavodljivo vino, sa svim tim aromama koje se postepeno otvaraju u čaši.

 

Brunello di Montalcino 2009  (Tenuta Casanova di Neri, Toscana, Sangiovese)

cena: 8 000,00 din.

Za razliku od stava većine prisutnih, vino koje se meni najviše dopalo. Stil po mojoj meri…

Vrlo zanimljiva boja, sasvim tamna, braon. Moćna, koncentrovana džemasta struktura raskošnih aroma. Sasvim zrelo voće, čokolada, duvan, vanila…  U ustima fino, glatko, a moćno. Završnica veoma duga i kompleksna.

Zaista sjajno, sjajno vino!

 

 

Le vigne Sandrone Barolo 2008 (Luciano Sandrone, Piemonte, Nebbiolo)

cena: 11 500,00

Vino koje se većini mojih sagovornika posle degustacije najviše dopalo.

Dubok, sveprožimajući miris sitnog voća i šljiva. Na vazduhu se polako otvaraju i kafa, čokolada, slatkasti začini… Na nepcima mekano, somotasto. I ovde završnica veoma duga i veoma kompleksna.

 

Costasera Masi Amarone 2010 (Masi, Veneto; Corvina, Rondinella, Molinara)

cena: 5 600,00 din.

Volim da popijem dobar amarone, ali moram da kažem da sam od ovog očekivao više. Nema sumnje, u pitanju zaista odlično vino punog sočnog tela, karakterističnih dubokih aroma suvih šljiva, (pre)zrelog voća…, ali izgleda da nije uspelo da izdrži konkurenciju prethodna dva vrhunska takmaca.

 

Sve u svemu, bilo je ovo još jedno divno vinsko iskustvo, organizovano na jako visokom nivou. Iskoristio bih priliku da na tome čestitam organizatorima i zahvalim se – posebno Igoru Lukoviću −  što su me uvrstili među privilegovane koji su imali priliku da budu deo ove prelepe priče.

Živeli!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.