Plantaže – Vranac Barrique 2008.

sortni sastav: vranac 

cena: 1200-1400 din.

Vranac

U čaši masivno, teško – mada pomalo neočekivano prozirno – boje zrele trešnje.

Posle dva sata dekantiranja, ispočetka pomalo stegnut miris se sjajno razvija. Pun i slojevit, raskošan, u početku asocira na sitno crno voće. Ubrzo, međutim, prelazi u duvan, čokoladu  i sasvim, sasvim zrele džemaste tonove.

Ono što odmah dolazi do izržaja jeste odlična ravnoteža voćnosti i ovih nešto tamnijih, gušćih aroma. Miris toliko sadržajan  i moćan da lako izdržava napad alkohola (14%) s kojim  nakratko imam problem.  Kada prođe, kao da se čitava mirisna priča dodatno razmahne, otvarajući se u pravcu slatkih začina i zrelih trešanja, koji vremenom postaju sve jasniji.

Na jeziku me iznenadi dominacija voćnosti, svežina ukusa koja se ispostavlja kao odlična podloga za ovako izrazitu ekstraktivnost. Kiseline još uvek jake, a tanini fini, baršunasti, sasvim dobro ukopljeni. Sve odiše sjajnom izbalansiranošću.

Završnica bogata, slojevita, prilično duga. Nudi kafom i crnom čokoladom s primesama karanfilića…  Sasvim dovoljno za dugotrajni osećaj punoće u ustima i moju iskrenu preporuku.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.