Vinarija Budimir u Panorami – reportaža

Već nekoliko godina, restoran Panorama predstavlja jedno od – sa zadovoljstvom ovo ističem – sve brojnijih mesta u Kragujevcu u kojima može da se nađe respektabilan broj vinskih etiketa. Na sreću ovdašnjih ljubitelja vina, u ovom restoranu –  koji se nalazi na osmom spratu hotela Kragujevac – otišlo se i korak dalje. Prepoznavši trend razvoja vinske kulture u Srbiji, menadžment Panorame se pre 2-3 godine upustio u organizovanje tematskih vinskih večeri, promociju različitih vina i njihovo uparivanje sa specijalitetima iz sopstvene kuhinje.

Zaista se radujem što sam u prilici da, kao neko ko je odlučio da se na malo ozbiljniji način bavi vinima, na ovom mestu uvek iznova podržavam jednu takvu ideju, toliko potrebnu Kragujevcu. Ovaj grad, eto, ima vinare, ima istinske zaljubljenike u vino, ima vinski viteški red (čiji sam počasni član), ima sada čak i svoj Salon vina, ali vinoteku – nema. Ipak, evo vam i malo ekskluzive: i ovo s vinotekom će se u vrlo, vrlo, vrlo bliskoj budućnosti promeniti. Stay tuned 😉

Prošlog četvrtka, u Panorami su predstavljena vina župske vinarije Budimir, poznate po kvalitetnim vinima i prestižnim nagradama, među kojima se svakako izdvajaju one koje nose ime Roberta Parkera.

Kao što je i bilo  najavljeno, imali smo priliku da uživamo u njihovim Triadama, Projektu X i veoma dobrom merlou zanimljivog imena I kao da si anđeo, vinu za koje je etiketu dizajnirala jedna devojčica.

Ovo veče je – kada je reč o uparivanju vina sa hranom – bilo jedno od najboljih u Panorami. Detalj koji govori o stepenu ozbiljnosti s kojom se u ovom prestižnom restoranu pristupa organizovanju promocija vina i vinske kulture je podatak da je za ovu priliku, u vezi s izborom hrane uz “zadata” vina, konsultovana gospođa Dragana Zdelar, jedan od vodećih srpskih somelijea. Sjajan potez, za svako poštovanje!

 Restoran Panorama je još jednom pokazao da veoma pažljivo osluškuje trendove u srpskom vinarstvu. Odlična hrana, dobra muzika i poslovično prijatna atmosfera su dovoljan razlog da se radujemo narednom susretu…

Do tada, živeli!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.