Pusula – Traminac 2014.

prosečna cena: 780 din.

pustram2014

E, ovo je već nešto drugo!

O Pusulinom tramincu iz 2013. godine se nisam baš naročito pohvalno izjasnio, smatrajući da bi vino od ove sorte moralo da bude mnogo aromatičnije i karakternije. I, kao i uvek do sada, stojim iza svega napisanog.

Ono što me zaista raduje je činjenica da sam u prilici da konstatujem kako je verzija ovog vina iz 2014. godine otišla bar jedan stepenik u odnosu na svog prethodnika.

Već na osnovu onoga što se može videti u čaši jasno je da je ovde – uz vrlo lepu nežnožutu boju s blagim zelenkastim prelivima −  reč o snažnijem telu, bližem onome što nazivamo uljastim karakterom, karakterističnim za tramince.

Na nosu svežina, punoća aroma i slast. Sve lepo spakovano, uravnoteženo.

Miris tipičan, sortni. Slatkasta aroma ratluka, uz nežne glasove ruže. Zapažam i malo herbalnih tonova, ali diskretnijih.

Sve u svemu, vrlo zavodljivo i atraktivno, a istovremeno i osvežavajuće.

I u ustima svežina. Nema one reskosti i oštrine; arome su lepo razvijene i idu u pravcu stonog voća, pre svega nekih slatkih jabuka. Relativno pun, zanimljiv ukus.

Sasvim očekivano za vino iz 2014. godine, balans je blago narušen u korist kiselina, ali moram da naglasim da je, s obzirom na berbu, ovo vino zaista prijatno iznenađenje.

Nema mnogo srpskih vina iz 2014. koja su bolja u odnosu na prethodnu godinu. Ako se ne varam, pored Mataljevog sovinjona – od svega što sam probao – to još mogu samo da kažem za ovaj traminac vinarije Pusula.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.