Domaine Lepovo – Pinot Noir 2013.

prosečna cena: 2 400 din.

lepovo

Vinarija Domaine Lepovo je, u stvari, deo vinarije Tikveš, a nastala je kao izraz težnje da se premium vina na neki način distanciraju od Tikveša, koji − pored toga što proizvodi i neka zaista odlična vina − ipak asocira i na jeftina vina, za masovnu potrošnju. Pored toga, Domaine Lepovo za proizvodnju svojih vina koristi grožđe s lokaliteta Lepovo, i do sada je na tržište plasirao šardone i pino noar.

Prava je šteta što je Domaine Lepovo – Pinot Noir 2013. proizveden u ograničenoj seriji od svega 6 000 boca, jer bi bilo zaista zanimljivo videti šta će mu doneti godine sazrevanja u boci, iako je već sada jasno da je reč o odličnom vinu.

Miris veoma prijatan, voćni. Nekako rashlađujuć. Odiše mladošću i svežinom. Prepoznatljiv, vrlo precizan, sortan: sitno crveno voće, predvođeno malinama. Iz pozadine se javljaju crna čokolada i fini začinski glasovi. Slatki začini, uz nešto mente.

I alkohol pinoovski, visok (14, 5%), uočljiv već na nosu.

U ustima snaga i punoća. Ekstraktivnost. Gustina, kao da piješ neko punomasno mleko. Glatka struktura na jeziku, donosi mekoću. Alkohol, ipak,  nesakriven, greje usnu duplju. Smeta, mada ne previše.

Sjajno integrisano drvo, majstorski odmereno. Stavljeno tačno  na mesto koje mu i pripada, a to je da bude terca vinskim aromama, a ne prvi glas.

Završnica duga, sveža, malinasto-začinska. Traje dugo, potvrđujući odličan opšti utisak o ovom pinou.

1 thought on “Domaine Lepovo – Pinot Noir 2013.”

  1. Malo i ja da “dosolim”: “Domaine” podrazumeva da se ceo proces proizvodnje odvija na istoj lokaciji na kojoj se nalazi i samo grožđe

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.