Temet – Ergo blush 2015

sortni sastav: pino noar 70% i širaz 30%

prosečna cena: 1 500 din.

temet-ergo-blush-2915

Na samom početku jedna napomena: navedena cena, zapravo, predstavlja očekivanu cenu, s obzirom na cenu vina u vinariji i činjenicu da ga još uvek nema na tržištu.

 

Velika radoznalost pomešana sa velikom skepsom. To bi, otprilike, bio opis onoga što sam osećao kada sam čuo da se u Temetovom podrumu “kuva” nekakav barikirani roze.

Ergo blush 2015 je najavljen kao prvi srpski roze koji je odležavao u bariku. Ovo nije prvi srpski roze koji je rađen u kombinaciji s drvetom (biće ovde i o njemu reči uskoro) ali barikirani po svojoj prilici − jeste.

Iako su moje sumnje bile vezane za opstanak svežine u rozeu koji izlazi iz barika, kasnije sam saznao da je, zapravo, manji član ove kupaže (širaz, 30%) odležavao u drvenim sudovima, te da se to na svežinu i nije previše odrazilo.

Optimizam je pobudila već boja: prelepa, veoma nežna. Boja lososa, pomešana sa nešto klasične roze boje. Veoma – što me je odmah umirilo – sveža. Kada sam već kod ovih estetskih promišljanja, želim da pohvalim i dizajn etikete, mada dobar dizajn Temetovih etiketa nije nikakva novost.

U mirisu očit uticaj drveta. Osnova je voćna –  kora pomorandže i grejp, ali iz pozadine dopiru nenametljive, a jasne i veoma šarmantne naznake dima.

Ukus svež (!), voćan. Kiseline stabilne, čvrste. Odlično usklađene sa ostatkom senzacija u ustima.

Alkohol nizak, svega 11,5%. Sveden na pravu meru. Tek povratni ukus ukazuje na prisustvo “drvenih” aroma, kao na neki zanimljivi modni detalj, final touch koji daje poseban pečat.

Ergo blush 2015 je veoma, veoma zanimljivo vino. Osobeno, karakterno, svoje. Neopterećujuće, nezahtevno, a vrlo zanimljivo i zavodljivo. Jedno od onih vina za koje volim da kažem da predstavljaju obaveznu lektiru.

Prelistajte to malo. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.