Temet – Rose 2013.

sortni sastav: 55% sira (syrah) i 45% kaberne sovinjon

cena: 750-850 din.

CAM0027Volim Temetove etikete.

Ima nečeg aristokratskog u njima, nečeg što asocira na moć i stil, ali i na jednostavnost. Detalji uočljivi, ali nenametljivi. Odmereni. Natpis na Brajevom pismu kao civilizacijski iskorak. Vizuelni identitet dosledan, doveden do kraja. To je tako… Temet.

Utisak kvari  – bar kod ovog rozea − nedostatak opisa, kao i sortni sastav vina.  O nekim od problema etiketa srpskih vina već sam pisao ovde.

Temetov roze 2013. ima boju pomalo nesvakidašnju za srpske rozee. Sasvim je, s druge strane, nalik svojim francuskim  rođacima. Bled. Bledoružičast. Ovaj je još i kristalnobistar,  s odsjajem koji pomalo „vuče“ na bakar.

Miris – divan. Intenzivan, aromatičan, pun. Šumske jagode, maline i još ponešto od voća, crvenog a sitnog. I sve to nekako snažno, a odlično izbalansirano sa svežinom moćnih kiselina. Sjajan spoj.

Ima li to ovde i nečeg mineralnog, na samom kraju omirisavanja?

Na ukusu, voćne arome nešto zelenije. Sam početak pomalo rezak, bockav. Nekako penušavast. Nastavak donosi utisak dugotrajne svežine. Mikrofon su definitivno preuzele kiseline. Završnica prilično duga, zanimljiva. Stalno mami na naredni srkut.

Pije se lako.

Pije se rado.

Na etiketi piše „polusuvo“.

Da li je previše pretenciozno da se, sudeći bar po rezidualnom šećeru,  ne složim s tim? Ili to samo jake kiseline “lažu” jezik?

Kako god, odličan roze.

Sasvim pristojan odnos cene i kvaliteta. Preporučujem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.