Virtus – Credo crveni 2013

sortni sastav: prokupac 30%, marselan 30%, kaberne sovinjon 30% i pino noar 10%

prosečna cena: 1 800 din.

virtus-credo-crveni-2013

Vinarija Virtus jeste pažnju na sebe privukla, pre svega, svojim marselanom. Ipak, bez sumnje, tek ovaj Credo crveni ju je deklarisao kao vinariju koja u svom portfoliju ima etiketu koja izlazi iz okvira onoga što se, manje-više, od iole pristojne vinarije i očekuje.

Credo crveni 2013 sam imao zadovoljstvo da probam više puta pre nego što sam otvorio ovu bocu, s namerom da vrlo pažljivo i strpljivo degustiram njen sadržaj i da utiske objavim ovde.

Iskustvo je učinilo svoje: znajući da imam posla sa zbijenom, čvrstom i na neki način masivnom aromatskom strukturom, za dekantiranje sam izdvojio nešto više nego obično – sat i po.

Nije bilo greške… Kompleksan, vazduhom već pripremljen miris. Raspojasan, rekao bih. Prijatna smesa voćnosti, mineralnosti i sekundarnih aroma, pretežno začinskih. Moćan, čist, jasan miris. Istovremeno – prefinjen.

Visok intenzitet ukusa. Svežina crvenog voća, podržana snažnim i dobro integrisanim kiselinama, koje fino terciraju punoći gustativnih senzacija.

Aftertejst veoma dobar, dugotrajan. Začinsko-voćni.

Svega deset procenata nežnog pinoa u kupaži mi nije baš izgledalo kao dobra ideja, ali prevario sam se. Što bi se reklo, šta zna pino šta je deset posto? J

Šalu na stranu, punom, blago sladunjavom mirisu − koji je doneo karanfilić i vanilu − baš je pino doneo upečatljivu notu šarma i elegancije.

Dalji boravak na vazduhu i ukusu je donosio samo dobro: bogatstvo novih slojeva i novih glasova, među kojima je prednjačila zrela višnja.

Ovako snažan, Credo crveni 2013 je vino koje nakon otvaranja, bez problema, može da izdrži nekoliko dana i da, vrlo je moguće, svakim od tih dana bude sve bolje i bolje.

Međutim, konkretno ovo baš i nije bilo te sreće.

Šta ćeš…

pecatpepe

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.