Stobi – Merlot barrique 2011.

prosečna cena: 1 150 din.

Stobi merlo 2011.

Moram da kažem da sam se baš baš uželeo jakih crvenih vina, kojima – kada se radi o konzumaciji – vrelina proteklih meseci nikako nije išla naruku (jedna reč), pa sam prvo malo svežije veče iskoristio za nešto takvo. Tačnije, za Stobijev Merlot barrique 2011.

Ova makedonska vinarija je svojom barrique linijom pokazala da nisu u pravu oni koje Stobi asocira samo na vina nižeg kvaliteta i nižeg cenovnog ranga. Vina iz 2011. godine se posebno ističu i rado ih preporučujem. Njihov Syrah barrique 2011. je već odavno našao mesto na ovim stranicama, a, evo, danas stiže i merlo iz iste godine…

Boja zrele višnje, potpuno u skladu s asocijacijama koje ovo vino budi umeni. Tamna, neprozirna, odiše nekakvom masivnošću.

Na nosu toplo, alkoholno. Ovih 14,5% alkohola se nije dalo sakriti.

Dobra kombinacija nadimljenosti  i svežine sitnog crvenog voća. Slatkasti mirisi vanile i karanfilića, ali i oni džemasti, možda malo prekuvani, tipični za makedonska vina  toplih godina.

U ustima su punoća tela i ekstraktivnost prvi utisci. Kiseline odlične, blago peckave. Tanini još uvek nisu sasvim smireni, ali ne prave smetnje. Alkohol jak. Ne dopada mi se osećaj toplote u stomaku koji ostavlja za sobom.

Ipak, dosta je i prijatne voćne svežine u ustima, odlično uklopljene s blagom gorčinom.

Miris se postupno otvara. Začini sve raskošniji, a pojavljuje se i primesa nečeg prženog. S jedne strane, vrlo zanimljiva senzacija, ali mi malo i smeta. Ambivalencija. 🙂

Završnica dosta dobra, dugotrajna. Kompleksna. Mešavina začina i dima, uz malo gorčine koja brzo nestane. Sasvim na kraju, izroni odnekud i diskretna aroma kafe.

Dosta dobro vino. Ne baš sasvim izbalansirano, ali ima odličan potencijal. Voleo bih da ga ponovo probam za 3-4 godine. I pre toga, zašto da ne?

2 thoughts on “Stobi – Merlot barrique 2011.”

  1. Zanimljiva ova vinarija!
    Od Stobija sam nekako najviše pio Vranec i sviđa mi se! Prosto je nevjerovatno da 1L košta samo 300 RSD. Volio bih da napišeš prikaz i Vraneca!
    Pio sam i Pinot Noir 2012 i 2013, doduše samo jednom, ali ipak nije mogao da dođe do izražaja jer smo ga pili nakon Jacob’s Creek Shiraz 2010.
    Smederevka im je katastrofa po mom mišljenju! Čašu sam pio 45 minuta i opet nisam uspio da je popijem!

    1. Poštovani Miko, u fokusu ovog bloga su vina nešto viših cenovnih kategorija, ali, ako budem u prilici, rado ću probati i opisati i Stobijev vranac. Hvala puno što me pratite!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.