Aleksandrović – Trijumf selection 2014.

sortni sastav: sovinjon blan 85%, pino blan 10% i rajnski rizling 5%

prosečna cena: 1 600 din.

Trijumf 2014

Sećam se samog početka… Čaša je bila pogrešna. I mesto. I ja, na tom mestu. Srećom, vino je bilo – pravo. Bilo je… Trijumf, vinarije Aleksandrović. Bilo je takvo da ja danas pišem ovo… ovakav…

Ko zna, možda zaista ne bi danas bilo ni ovog bloga, ni Merloa, da moj prvi susret s vinom nije bio ovakav. Zato, često kažem da sam vinski rođen uz Aleksandrovićev Trijumf.

Trijumf selection nije vino koje mi se najviše dopada iz plejade vina koja nose ovo ime, ali mi je svakako – iz potpuno sentimentalnih razloga – najdraže.

Trijumf selection 2014. ima – moram da priznam, iznenađujuće – veoma aromatičan, sortan miris. Kiselost malo povišena, ali dosta dobro složena sa svežinom i punoćom aroma zelenog paradajza i turšije, kao i daškom nečega nalik na prosušenu travu. Čiste, jasne herbalne arome nadopunjuje isprva sasvim diskretna ali vremenom sve upadljivija mineralnost. S obzirom na godinu berbe, očekivao sam nešto puno bleđe, anemičnije na nosu.

I na jeziku sveže. Hladno i vibrantno. Skoro savršen balans na koji me je Trijumf selection navikao ovoga puta je narušen dominacijom kiselina nad nešto svedenijom aromatičnošću. Ipak, ovom vinu, uprkos tome,  polazi za rukom da u ustima iskaže  i snagu, i punoću, i kompleksnost,  i dugotrajnost u ustima.

Završnica zanimljiva, srednje duga, zeljasta, sveža.

Odlično odrađeno, nema šta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.