Trs – Traminac 2012.

prosečna cena: oko 1 000 din.

tram2

Evo odličnog primera kako traminac, koji kao sorta baš i nije šampion u odležavanju, i posle 3 godine od berbe može da bude aromatičan i atraktivan.

 Ali, da krenemo redom…

Moj prvi susret s iločkom vinarijom Trs dogodio se na ovogodišnjem Winterfest-u, kada mi je njihova graševina – koja će se takođe u skorije vreme naći na ovom blogu – bila  najveće otkriće festivala. To je, naravno,  vodilo ka mojoj zainteresovanosti za vinariju i ostala vina iz njenih podruma i, logično,  ovom tekstu.

Zanimljiv podatak vezan za Trs vinariju je da je nastala spajanjem porodičnih poljoprivrednih gazdinstava Bošnjak i Faletar i da, zapravo, predstavlja neku vrstu poljoprivredne zadruge.

Kao što sam rekao, iako već malo „mator“, Trsov „polusuhi“  Traminac 2012. donosi sve ono što volim kod ove sorte.

U čaši izgleda kao masivna, uljasta struktura. Odiše snagom.

Boja lepa, slamnatožuta.

Nos prepoznatljiv: klasični traminac. Ruža, ratluk. Malo sočne bele trešnje.

Još uvek prilično aromatičan, mada imam utisak da su arome u blagom padu.

U ustima snažno, moćno. I ovde gustina i punoća. Kiseline iznenađujuće visoke, odlično nose čitav kompleks. Primetna slast umekšava arome i kiseline, gradeći s njima odličan balans. Ipak, harmoniju kvari prejak alkohol (14,5%). Ostavlja topao trag u ustima, pomalo peckav, i delimično zamagljuje inače sjajne senzacije.

Završnica duga, puna, ali i ona prealkoholna. Ratluk s pomalo gorčine, i poneka latica ruže.

Još jedan odličan iločki traminac. Zaista je šteta što se teško može naći na srpskom tržištu.

1 thought on “Trs – Traminac 2012.”

  1. Šta je za traminac 3 godine, još kad ima alkohola i neprevrele slasti :). Zaista odličan traminac kojem prepoznatljivost, snagu, kompleksnost i punoću daje žuti les na tom delu Fruške Gore.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.