Plantaže – Pro Anima Chardonnay – Sauvignon 2014.

sortni sastav: chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc

prosečna cena: 770 din.

pro

Vinarija Plantaže-13. jul  − za koju je na ovim prostorima dugo i pogrešno vezivana   isključivo proizvodnja tzv. masovnih vina, nižeg kvaliteta i cenovnog ranga −  prepoznala je potrebu tržišta da se višom klasom svojih vina na neki način distancira od takvog imidža i da pokaže da i te kako ima šta da ponudi i mnogo zahtevnijim ljubiteljima vina. Dva takva vina koja su već našla svoje mesto na ovom blogu su Vranac Barrique 2008.  i Chardonnay Barrique 2010.

Na nedavno održanom Salonu vina, u Beogradu, ova kompanija je predstavila nekoliko svojih sasvim novih etiketa.

Odabrao sam da prva o kojoj ću pisati bude Pro Anima Chardonnay-Sauvignon 2014, uz napomenu da ono najbolje, nešto zaista sjajno, tek sledi… Bićemo na vezi. 😉

Pro Anima Chardonnay-Sauvignon 2014. je veoma dobro vino, lepe, jake zlatnožute boje, sa notom zelenkastih preliva.

U čaši deluje puno, otežalo.

Mirisom priča živahniju priču. Svežu, aromatičnu. Najglasnije su voćne arome, citrusne, uz podršku ananasa. Nešto diskretnije, iz drugog reda, javlja se i zrela kruška sočnog belog mesa.

Na jeziku voćno,  puno i glatko. Sočno, mekano i − uprkos snažnim, dobrim kiselinama − nekako blago. Odličan − možda i ono što je najzanimljivije kod ovog vina – sklad svežine,  lepršavosti i, s druge strane, punoće i izvesne snage koja omogućava duže pauze između posezanja za čašom.

Tek se, čini mi se, u povratnom ukusu otkriva i alkoholnost (13, 5%) uz nešto blaži začinski karakter aroma, koji me asocira na nešto ljutkasto-gorko.

Posle izvesnog vremena, na nosu postaje jasnija zeljasta, sovinjonska komponenta.

Fino, skladno, zaokruženo. Veoma dobro.

Preporučujem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.