San Marzano Cantine – Falò – Primitivo di Manduria 2012.

sortni sastav: primitivo

prosečna cena: 1 450 din.

20151219_102038

 

Italijanska regija Pulja (Puglia) ili Apulija je smeštena baš na štikli „velike čizme“,  i u njoj se proizvodi najviše vina u Italiji. Ipak, samo mali deo te količine zadovoljava DOC (oznaka geografskog porekla i kvaliteta) standarde.

Najpopularnije sorte grožđa od kojih se u Pulji proizvodi vino su neroamaro i primitivo.

Devedesetih godina prošlog veka DNK analizom je utvrdjeno da je italijanska sorta primitivo zapravo isto što i kalifornijski zinfandel (kao i, što sam ispustio, pa sam opomenut u komentaru ispod teksta, kratošija i crljenak kaštelanski). Reč je o vrlo aromatičnoj sorti koja daje vrlo jaka vina s visokim procentom alkohola, neretko i do 16%. Meni će svakako u sećanju još dugo ostati primitivo Diciotto, vinarije Schola sarmenti,  koji sam probao pretprošle godine u Veroni, na Vinitaly-u, a koji je imao čak 18% alkohola (diciotto – osamnaest).

Primitivo di Manduria 2012. San Marzano Cantine je sve ono što se od jednog primitiva očekuje. Snažan je, sočan, džemast. Vrlo je zanimljivo da je, ako dobro pamtim, ovo vino doživelo najveću transformaciju od trenutka otvaranja boce pa do zadnjeg ispijanja, dva dana kasnije.

Prvo ispijanje su obeležili, i posle sat vremena dekantiranja, vrlo primetni mada ne i neprijatni tanini. Međutim, sutradan je sve nekako sasvim lepo „leglo“ u jednu finu, meku, plišanu kompoziciju.

Nadam se da će ova informacija biti korisna svima koji se spremaju da tek otvore bocu ovog odličnog vina.

I miris je vremenom bivao mekši. Voćno-začinski nos, pun, bogat. Vrlo dobro uklopljeni tonovi zrelih trešanja i šljiva sa diskretnim notama vanile i sladića i upadljivijim kakaom. Sasvim, sasvim u pozadini može se razaznati i malo bibera.

Veoma prijatan miris, istovremeno i svež i zatamnjen džemastim nijansama, zagrejanim dobro izbalansiranom alkoholnošću (14%).

U ustima, posle smirivanja pomenutih tanina, izražena prijatna slast, za koju bih rekao da potiče i od zaostalog šećera (reč je o polusuvom vinu) i od glicerola.

Kiseline dobre, jake. One su te koje prave ravnotežu i stvaraju zanimljiv, osvežavajući  kontrast.

Povratni ukus srednje dug, pun, slojevit. Začinski

Slatko, sočno. Puno i ekstraktivno. Toplo, rustično.

Odlično.

2 thoughts on “San Marzano Cantine – Falò – Primitivo di Manduria 2012.”

 1. Perice, ne ulazeći u tvoje intimne i neprikosnovene impresije o ovom vinu, samo da dodam suvu činjenicu na ono tvoje o primitivu i zinfandelu. Najnovija istraživanja i DNK analize, fingerprint i ostala čudesa utvrdila su da je i kratošija i crljenak kaštelanski isto što i primitivo, odnosno zinfandel. Da se zna☺🍷

  1. Perica S. Radović

   Potpuno si u pravu, ja sam yaboravio da spomenem i ove “naše” varijante, što ću sad da ispravim. Hvala puno na intervenciji.
   Što se mee tiče, možemo razgvor da proširimo i na “neprikosnoveni” deo. Važno je da razgovaramo i uživamo!

   Hvala još jednom i svako dobro!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.