Knežević – Monte Grande − Rose 2015

sortni sastav: kaberne sovinjon

cena: 7 evra (u vinariji)

monte-grande-rose-2015

Odavno me neki roze nije ovoliko zaintrigirao!

Doputovala je ova boca – uz još dve iz vinarije Knežević – iz Crne Gore k meni i ovom blogu, iako njihovih vina još uvek nema na tržištu Srbije. Nema ih, zapravo, u prodaji ni u Crnoj Gori, pa ih je moguće probati u svega nekoliko crnogorskih restorana.

Dakle, malo ekskluzive na Zapisima! 🙂

Sam izgled boce je probudio u meni ambivalentan osećaj. S jedne strane dizajn etikete koji mi se baš i ne dopada, a s druge – veoma lepa i zanimljiva boja vina, boja lososa prožeta prelepim valerima bakra.

Miris prijatan. Prilično nežan, svež. Elegantan. Maline, jagode i, čini se, narandžina kora.

Usta oblaže intenzivna mekoća slasti. Vrlo iznenađujuća, s obzirom na to da je vino deklarisano kao suvo. Prvo mi na pamet pada glicerin, tzv. viši alkohol koji može da doprinese utisku slatkoće. Ipak, pošto ovu slast jasno očitava sam vrh jezika, to znači da se, uz eventualni glicerin, ipak radi i o zaostalom šećeru.

Ovde, ipak, nije reč o jednostavnoj, banalnoj slatkoći jeftinih bombona na kakvu se često može naići u polusuvim rozeima. Ne. Monte Grande Rose 2015 je vrlo slojevit, karakteran, svoj. Telo dobro struktuirano, čvrsto. Upadljiva punoća puterastog zaostalog ukusa, koji je posledica odležavanja na finom talogu.

Nakon kratkog boravka na sobnoj temperaturi, miris poprima nove karakteristike, dobijajući oblike agruma – grejpfruta i sada jasne narandžine kore.

Alkohol (13%) se, izgleda, malo “oteo” kontroli.. Primetan je, ne sasvim izbalansiran, i to bi bila jedina zamerka upućena ovom vinu.

Duga puterasta i slojevita završnica zaokružuje vrlo pozitivan utisak, definitivno čineći Monte Grande Rose 2015, crnogorske vinarije Knežević, osobenim, neobičnim, odličnim rozeom kojem bih se rado vraćao.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.