Kovačević – Chardonnay 2015

prosečna cena: 1 100 din.

img_20160920_202246

Iako su na ovim Zapisima pre njega svoje mesto našli rizling i Cuvée Piquant, zapravo je šardone zaštitni znak vinarije Kovačević. I više od toga, baš je on bio jedno od vina na kojima sam se – pre petnaestak godina – “učio” i koje mi je pomoglo da shvatim šta je to dobro vino, a zatim i šta je to – šardone.

Zbog toga, danas sa velikim zadovoljstvom pišem ovaj tekst.

Malo sam se igrao čašama… Usuo sam vino u dve čaaše. Jedna je obična, a druga je Riedel Wine chardonnay-viognier čaša. I, da, kao što se toliko puta pokazalo: Ridl ne greši. 🙂

Da ne bude zabune, obe čaše daju sličan rezultat, ali je specijalizovana ipak – specijalizovana, i naglašava sve vrline ovog vina, uvećavajući uživanje u njemu.

Lepo,  kristalno bistro.

Miris prijatan, sortno precizan. Tropsko voće, pre svega. I mešavina zrelih žutih jabuka sočnog i slatkog belog mesa i zrelih krušaka. Veoma mek, dobro odmeren miris, oivičen diskretnim cvetnim notama. Livadsko cveće, ako se ne varam.

Ukus dosledan. Logičan nastavak olfaktornih senzacija. Pun i sočan.

Kiseline jasne, snažne, ali pripitomljene mekoćom kojom su nepca obložena. Potpuno stavljene u službu snage ukusa.

Vreme donosi finu evoluciju mirisa: sada je tu neka breskva, meka i puna soka.

Retronazalni ukus odaje arome začinskog bilja, negog biskvita i malo gorčine.

 Kovačevićev Chardonnay 2015 je veoma, veoma dobar šardone. Sipajte ga u čašu i pustite ga malo da se razmahne. Ima šta da ponudi. I te kako.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.