Kovačević – Rajnski rizling 2013.

cena: 600-700 din.

rajnski rizling 3

Ako se ne varam, ovo je prvi rajnski rizling na Zapisima jednog Merloa. Možda i moja omiljena bela sorta. Moj beli kralj. Nepravedno potcenjen.

U devetnaestom veku kao i u prvoj polovini dvadesetog, važio je za najkvalitetniju sortu za proizvodnju belih vina. Posle Drugog svetskog rata, kada većina nemačkih proizvoda biva nepoželjna, proizvođači rizlinga počinju da se dodvoravaju američkom tržištu i pod imenom „rizling“ prodaju slatkasta vina lošeg kvaliteta, što se odrazilo na dalji ugled ove sorte… Nažalost, i u Srbiji  ̶  u epohi masovnih vina  ̶  razni kvazirizlinzi su doveli do toga da se na ovu sortu danas gleda s podozrenjem.

Kovačevićev rajnski rizling 2013.  ima tipičnu, nežnu žutozelenu boju. Ne žuto-zelenu (to bi značilo da je, recimo,  prugast 🙂 ) već žutozelenu.

Miris, isprva, sasvim svež, zelenkast, stegnut.  Podvučen visokim nivoom kiselina. Očekivano, voćno-cvetni. Breskva i zelena jabuka. Sve to pomalo nedorečeno, stidljivo…

Kiseline i u ustima dominantne, dosta dobro uklopljene u voćnost ukusa, s kojom čine odličnu kombinaciju.

U nekom trenutku, čitava mirisna priča počinje da se razmahuje.  Postaje manje zelena, aromatičnija je, uz razvijanje voćnosti (breskve). Kiseline nešto smirenije, prepuštaju mesto cveću i biskvitima.

Zagrevanje u čaši prija i ukusu. Tu je jabuka glavna. Sada sasvim prepoznatljiva. Kiseline ostaju čvrste, dobre. Postojane. Doprinose talasu citrusnih nota.

Završnica voćna, ne baš dugotrajna.

Sve u svemu, sveže vino, nepretenciozno, ali zanimljivo.

Dobar izbor po ovoj ceni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.