Tikveš – Chardonnay Oak Edition 2015

prosečna cena: 900 din.

img_20161127_210558

Vinarija Tikveš je nedavno predstavila tri svoja nova vina, od kojih su dva izdanak nove edicije Oak Edition − koja je deo Special Selection linije − a koja su dozrevala u, pogađate, drvenim sudovima.

Prvo od njih koje dospeva na stranice Zapisa je Chardonnay Oak Edition 2015.

Sviđa mi se ovaj fazon… Zanimljiv i pomalo neobičan spoj antike i modernog stila. Na jednoj strani etiketa inspirisana mozaicima pronađenim u Herakleji i Plaošniku, a  na drugoj – jedan sasvim moderan stil vina: dopadljivo, sveže, nalik nečemu što sam imao priliku da probam kod nekih australijskih šardonea, uz nešto slabiju aromatičnost od njihove, doduše. I screw cap zatvarač, na kojem mi nedostaje ime vinarije ili neki sličan identiteski detalj.

Miris atraktivan, hvata na prvu: veoma dobar sklad između vina i drveta. Umešno dozirano sadejstvo vina i bačve; tropskog voća i dinja i − naspram njih − vanile, badema, kokosa… Svežina i punoća, zavodljivost i postojanost.

Ukus svežiji od mirisa. Manje aromatičan, a hrskaviji nego što sam očekivao. Ipak, trag koji ostavlja za sobom je nešto drugačiji. Puniji, nadimljen, ali i alkoholno topao. Kao i kod Alexandria rozea, alkohol (14%) malo iskače… Ipak, ništa što bi bitnije poremetilo čitavu konstrukciju temeljenu na svežini i pitkosti.

Nadimljenost se lepo razmahuje i u mirisu. Šarmantna, nenapadna a jasna, svedoči o umeću kreatora i opreznom rukovanju drvetom. Daje dodatnu punoću i slojevitost, nagrađujući strpljenje. Pleni srednje dugom završnicom, prožimajući arome badema, kokosa i nečim što me podseća na pečenu bundevu.

Sasvim dobro vino. Atraktivno, da se dopadne mnogima i tehnološki sasvim dobro odrađeno, da i znalci u njemu mogu da uživaju.

Lepe novosti iz Tikveša.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.