Do kraja sveta – Merlot Selection 2010.

cena: 900-1100 din.

 

Merlo 2010, DKSNa štandu vinarije „Do kraja sveta“, iz Kovilja nadomak Novog sada, odavno nisam gost. I ne bih umeo da kažem, i ne bih mogao da se setim, jesu li me prvo pridobili ti ljudi ili ta vina… napisao sam nekom prilikom. To, kao i činjenica da je upravo njihov merlot selection vino koje me je naučilo da razumem ovu sortu i sve one tananosti koje ona nudi, razlozi su što prvi tekst na ovom blogu posvećujem baš njima i baš njemu.

Pa da krenemo…

Ono čime me ovaj merlo uvek iznova i iznova osvaja je njegova prepoznatljivost. Retka su vina u ovom cenovnom rangu koja su toliko autentična i karakterna – a sortna – kao što je ovo. Pripisujem to činjenici da je ono, u stvari, napravljeno od grožđa iz dva vinograda, sa dva sasvim različita teroara. Bujanovačkog i fruškogorskog.

Već sam pogled na vino obećava izvesnu ekstraktivnost i snagu. Boja neprozirna, zdrava. Tamna, a živa. Suze relativno spore.

Nos nastavlja da gradi ovaj utisak. Pojačava ga, štaviše. Alkohol skoro neprimetan, mada jak (14%). Dubok miris. Traži punu pažnju. Na početku voćne, očekivane arome. Vremenom, međutim, priča se širi, razvija u vanilu i čokoladu. Voće s početka dobija nekakve džemaste note. Mekoću i gustinu.

Na osnovu mirisa, očekivalo bi se nešto uljastije, teže, gušće. Ipak, stabilne, dugotrajne kiseline daju ovom vinu u ustima sasvim drugačiji ton. Voćnost i svežinu. Trajnost i perspektivu. Takva je i završnica. Duga, voćkasta. Obećavajuća.

Iako dekantirano oko sat i po, ni u čaši ovo vino ne prestaje da se menja. Na mirisu se pojavljuje… čokoladna torta, recimo. Karanfilić, sasvim na kraju, diskretno. Sve dobija nekakvu sirupastu strukturu. Punu slojevitu.

Na nepcima, pozadi – kakao i kafa. Jaka kafa. Sekundarne arome u punom zamahu.

Odlično vino, zaista. Vredi svaki dinar.

Ima moju najiskreniju preporuku.

A biće još bolje.

1 thought on “Do kraja sveta – Merlot Selection 2010.”

  1. Bravo Perice, jako lepo napisano, i naravno razumljivo i laicima, sto smo se oboje slozili, da je veoma vazno prilikom opisivanja sorti i karakteristika pojedinih vina. Tvoj zadataj, kao i svih nas koji smo wine loveri , je da priblizivo vino onima koji ga jos uvek nisu upoznali. Za prvenac, castis !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.