Winterfest 2014.

Ne baš malo kašnjenje u pisanju ovog teksta, izazvano prilično gustim vinskim rasporedom (ne žalim se, samo kažem) ovih dana, na neki način može da posluži kao simboličan prikaz razvojnog puta, bolje rečeno skoka, koji je ovogodišnji WinterFest napravio u odnosu na prethodni,  prvi po redu. Naime, već sama najava programa ovogodišnjeg kopaoničkog festivala vina i skijanja, održanog u martu, ukazivala je na određenu kritičku distancu samih organizatora, na sazrevanje jedne velike ideje, ideje koju – kao, uostalom, i samo srpsko vinarstvo – tek očekuje potpuna zrelost. U buradima i van njih.


Za razliku od prvog, ovaj vinski spektakl na Kopaoniku imao je, rekao bih, mirniji ton, ali dublji,  promišljeniji i, svakako, dragoceniji za razvoj vinske kulture na ovim prostorima.  Sam Premium salon vina, prilika da se degustiraju najbolja vina tridesetak izlagača iz Srbije, čitavog regiona (a i šire), održavao se tokom dve večeri, u trajanju od 4-5 sati. WinterFest 2014. je, otišavši nekoliko koraka dalje od toga, u stvari bio trodnevna konferencija o vinu,  gastronomiji i vinskom turizmu. Uspeo je da okupi sve relevantne učesnike (predstavnici države su, kako čujem, bili opravdano odsutni): vinare , trgovce vinom, ugostitelje, hotelijere, turističke organizacije i agencije i medije iz celog regiona. 


Spiska tema o kojima se raspravljalo u formi panel-diskusija tokom sva tri dana, ukazuje na to da je organizator ove manifestacije vrlo precizno locirao i dijagnostifikovao sve probleme razvoja vinske kulture u Srbiji, sve njene manjkavosti i potrebe, i, možda, put ka izlečenju njenih dečjih bolesti: razvoj vinskog turizma, odnos srpskih vinara i uvoznika vina, internet i socijalne mreže u službi marketinga u vinarstvu…  

Niti su sve diskusije bile zanimljive i konstruktivne, niti su uspele da daju odgovore  na postavljena pitanja. Ipak, što svakako nije beznačajno, WinterFest je uspeo da u istu salu dovede predstavnike različitih, ponekad sasvim udaljenih,  stavova i interesa. S obzirom na to, bilo je preambiciozno očekivati značajnije odgovore (dogovore?). Ipak, pitanja su izrečena, boca je otvrena. Vreme je da provetravanje učini svoje. Možda već na trećem WinterFestu. Vidimo se tamo.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.