Zvonko Bogdan – Pinot Blanc 2013.

cena: 850-1000 din.

PINOT BLANC 2013cropOvo je, mislim, jedino vino iz vinarije Zvonko Bogdan koje do sada nisam probao, tako da sam bio vrlo rado radoznao šta me čeka u boci:). Tim pre što je pino beli na našem tržištu retkost kao stoprocentno zastupljena sorta u nekom vinu.

Da budem iskren, mislio sam da sintagma „diskretni buke…” na etiketi − u stvari − predstavlja eufemizam za blede arome, njihovu stegnutost, zatvorenost i nedorečenost. I tako, kada očekuješ nešto loše, prijatno iznenađenje dođe kao logična posledica.

Naime, ispalo je da je ovaj pino blanc, vinarije Zvonko Bogdan, veoma osvežavajuć i sasvim zadovoljavajuće aromatičan. Mlado vino, kiselina veoma izraženih, vibrantnih, dominantnih na prijatan način. Isprepletanih nešto diskretnijim, istina,  jabukasto-kruškastim aromama –  tipičnim za ovu sortu  −  koje se vremenom   razvijaju u dinju i kivi. Čast cvetnih aroma brane nešto zatvorenije nijanse livadskog cveća.  Zaobljenost inače naglašenih kiselina, uz kristalnu bistrinu žute boje sa zelenkastim odsjajem, daje ovom vinu  notu elegancije.

U ustima, sve nekako sklizne u jednostavnost. Sada je još jasnije da ovde nema velikih pretenzija, nema skrivenih poruka. Između redova se ne dešava ništa. Kiselost i dalje vrcava, s notom izvesne slanosti (mineralnosti?). Ukus “ravniji” od mirisa, manje kompleksan, manje zahtevan. Završnica izražajna, voćna, ali jednolična.

Vino jasno, razgolićeno, lišeno dubine i umeća zavođenja. Mlado. Zanimljivo.

Ispija se brzo. Ne inspiriše na čekanje, ili ćutanje. Štaviše. Stvoreno da zabavi, i da bude zabava.

Letnja avantura.

Preporuka.

ZBpinoblanc etiketa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.