Zvonko Bogdan – Icon Campana Albus 2013

sortni sastav: sovinjon blan

 cena: 3 300 din.

zvonko-bogdan-campana-albus-2013

Boca masivna, velika – sjajna, elegantna demonstracija moći kakvu premium vino jedne ovakve vinarije apsolutno zaslužuje. Elegantna i etiketa, odrađena u minimalističkom maniru. Etiketa koja, za razliku od uobičajenih etiketa vina iz Zvonko Bogdan vinarije, mnogo više govori mojim jezikom.

Vino Icon Campana Albus 2013 mi se svaki put kad ga probam sve više i više dopada. Zbog cene, gorepomeutog „stajlinga“ − kao i činjenice da je reč o sovinjonu odležalom u drvenim sudovima – brzo je privuklo pažnju ovdašnjeg vinskog sveta, ali moram da priznam da je prevarilo moja očekivanja: dok sam ja, pre prvog susreta s njim, očekivao neku drugačiju – snažniju, intenzivniju priču, ono nam je donelo neki drugačiji stil. Stil koji je mnogo sofisticiraniji i zahtevniji kada je u pitanju znanje degustatora i njegovo umeće da čita i neka „sitna slova“.

Mislim da sam odabrao pravi trenutak da otvorim ovu bocu, koja je već neko vreme u mom vinskom frižideru čekala svetlo svog dana.

Boja lepa, svetložuta. Fini sivkasti odsjaj protegnut ivicom diska. Tečnost u čaši deluje pomalo otežalo, usporeno.

Bogat, veoma bogat miris. U prvom planu grejp i malo breskve. Možda i malo cveća, koje često srećem u belim vinima vinarije Zvonko Bogdan. Ipak, ono što me je zaista oduševilo i, priznaću, iznenadilo je – posle izvesnog vremena provedenog na vazduhu, u čaši – prelep, jasan i čist miris matičnjaka, uz nešto vanile.

Ukus sočan, pun. Snažna, moćna građa.  Dobre kiseline donose zavidnu svežinu, proštepanu visokim intenzitetom voćnih aroma.

Završnica duga, slojevita. Voćno-začinska. Zrela, puna, omeđena citrusnim aromama.

 Icon Campana Albus 2013. Zaista odlično vino.

Ozbiljna priča.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.