Virtus – Gewürtztraminer 2014

prosečna cena: 900 din.

virtussss

Evo još jednog prijatnog iznenađenja.

Iako su čak i ovakve sorte − poslovično aromatične, kakva gewürtztraminer definitivno jeste – u vinima iz 2014. godine često izneveravale svoja aromatska svojstva, ovaj Virtusov „začinjeni traminac“ je ostao na visini zadatka.

Tu je, jednostavno, sve što se od jednog traminca „iz fine kuće“ očekuje.

Boja zlata i skoro uljasti karakter tečnosti.

Miris jasan, sladunjav i cvetan. Sortno prepoznatljiv: ruža, zaslađena primesama ratluka. Ipak, prilično svež.

S obzirom na to da je deklarisan kao suvo vino, poseduje iznenađujuću količinu slasti, koja ga čini atraktivnim i, uz terciranje – doduše, nešto nižih – kiselina, sočnim.

Intenzivnog je ukusa, i punog i svežeg, ali pomalo jednoličnog, koji za sobom ostavlja nekakav ljutkasti trag.

Završnica jasna, srednje duga, aromatična.

Posle nekog vremena na vazduhu, miris se pokazuje slojevitijim. Odnekud se pojavljuju i neke začinske arome, uz malo mešanja elemenata tropskog voća, koji me najviše podsećaju na grejpfrut, ali sladak.

Dalje zagrevanje u čaši ovom vinu ne donosi ništa dobro. Postaje pomalo teško, opterećujuće, masivno na neki loš način. Zato, preporučujem da se konzumira dobro rashlađeno, na oko 9-10˚C, i da se u čašu sipa pomalo, više puta.

Što se tiče sljubljivanja sa sirevima iz Gastrodućana, Virtus – Gewürtztraminer 2014 je odlično „legao“ uz polutvrdi kozji sir s bosiljkom, koji mu je lepo podvukao začinsku crtu karaktera, a teksturom doprineo mekoći senzacija u ustima.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.