Vinum − Sirovina belo 2013.

sortni sastav: italijanski rizling, šardone, traminac, muškat žuti

prosečna cena: N/A

sirovina2013

Ovo vino je, zapravo, “vino kuće” vinskog bara Sirovina, u kojem se mogu degustirati samo domaća vina, a koji je ime dobio spajanjem reči sir i vino. Znači, nije reč ni o kakvom odsustvu rafinisanosti. 🙂

U tom kontekstu ga treba i posmatrati. Atraktivno, veoma mirisno, primamljivo “na prvu”. Bogat, slatkast miris tropskog voća, mek, miroljubiv. Za moj ukus, nedostaje mu malo više kiselina, oštrine. Malo reskosti koja bi razigrala priču. Ipak, sasvim je jasna ideja nekog srednjeg  puta, ideja difuznog snopa dopadljivosti koji “gađa” široko. Sasvim uspela zamisao.

U ustima nešto svežije, živahnije. Iako niske i pitome, kiseline na nepcima i jeziku ipak uočljivije.

Bolje je dok se pije hladnije, na oko 10°C. Kada se malo zagreje, do izražaja više dolazi uticaj traminca, koji svojim snažnim mirisima  ruže i ratluka dodatno oduzme ionako nizak stepen svežine i doda neku notu lepljivosti.

Iako bih se ja – kada je o Vinumu reč – uvek pre obratio njihovom italijanskom rizlinguSirovina belo 2013. je vino lepo spakovano u snažnu, aromatičnu celinu, zavodljivu i komercijalnu. Ne nudi mnogo slojeva, ne traži puno razmišljanja, ali je ipak sasvim dobro.

Od dobre sirovine. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.