Vinum – Italijanski rizling 2012.

cena: 720 din.

CAM00221Kada se govori o sorti grožđa koja ovde najčešće nosi naziv italijanski rizling (poznatoj i kao graševina ili grašac), treba reći da ona  ima sasvim besmisleno ime. Nema, kao prvo, ama baš nikakve veze s Italijom. a  nije mnogo čvršća ni njena spona s onim pravim (odnosno jedinim) rizlingom, onim rajnskim. Pošto mu ime sugeriše određenu sličnost ili srodnost s imenjakom s Rajne, treba naglasiti da je italijanski rizling potpuno zasebna sorta, kao što je to šardone, traminac ili bilo koja druga, pa ga tako treba i posmatrati.

Italijanski rizling s Fruške gore, iz 2012. – vinarije Vinum – ima lepu, bledožutu boju, sa zelenkastim odsjajem.

Miris je sortan, upadljivo voćan, svež. Nosi naglašene kiseline. Ipak, uravnotežen. U nekom trenutku oseti se „težina“  prezrelog voća i – petrolej. Kad smo već kod petroleja – iako veliki broj vinopija voli da oseti ovu aromu – među stručnjacima postoji dilema u pogledu toga da li je ona posledica određene tehnološke greške, ili nije. Kako bilo, ja se ubrajam u one kojima prija.

Alkohol, iako prilično jak (13,5%), fino je uklopljen u mirisnu strukturu i očuvan aromatski kompleks, koji je verovatno posledica kontrolisane fermentacije.

Harmonija kiselina i aroma nastavlja se i u ustima. Sve deluje dobro upakovano i osvežavajuće. Blagim zagrevanjem u čaši (do 12°C) ovo vino delimično gubi voćne karakteristike, ali dobija na dubini i kompleksnosti aroma.

Srednje telo i ista takva završnica, koja vodi do blage gorčine koštice kajsije, čine ovo vino nepretencioznim, ali dobrim izborom za  letnje večeri, posebno u ovom cenovnom rangu.

 

CAM002211

2 thoughts on “Vinum – Italijanski rizling 2012.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.