Vinarija Milosavljević – Villa Vina – Cabernet barrique 2010.

sortni sastav: kaberne sovinjon, merlo, širaz

cena: 1100-1200

CAM00319Čika Milomir iz Bučja kod Trstenika − beskrajno neposredan i simpatičan čikica − kao što sam ranije već pisao ovde, jedan je od mojih omiljenih vinara, tako da ni sam ne znam kako neko od njegovih vina tek sada dolazi na red na ovom blogu. Situacija u zalihama vina je, izgleda, diktirala neki drugačiji raspored, ali, eto, došlo je vreme i za njegov cabernet barrique, jedno od prvih crvenih vina koje sam imao zadovoljstvo da probam, u vreme kada sam počeo da pijem vina.

Boje tamnog rubina i otežane pokretljivosti u čaši, ovo vino već na oko odaje utisak gustine i asocira na zrelost, ekstraktivnost i punoću.

Iako veoma jasne, primese barika na nosu su odmerene, dobro uravnotežene, tako da ne guše izraženi voćni karakter arome i odlično ukomponovane kiseline, koje su kičma mirisne strukture. Tek posle nekog vremena u čaši, a posle dvočasovnog dekantiranja, sitno crveno voće ustupa mesto punoći zrelijih tonova suve šljive i − potpuno očekivane − vanile. Sve zajedno daje sjajnu dugotrajnu  somotasto-mekanu i kompleksnu smesu aroma.

Moja zemlja je takva, rekao mi je jednom čika Milomir uz svoj prepoznatljivi akcenat, da mojim crvenim vinima treba duže sazrevanje. I zaista, u ustima je ovaj kaberne zeleniji nego na nosu. Kiseline veoma snažne, iako dobro uklopljene, a voćnost još naglašenija. Tanini su jaki, ne sasvim smireni, ali ne štrče i ne remete uspostavljenu  ravnotežu. Kako se vino otvara u čaši, sve su izraženije arome hrasta. Završnica je prilično kompleksna, s džemastim aromama i vanilom u aftertejstu.

Već sada je spremno da se uživa u njemu, ali će mu naredne godine doneti samo još bolji kvalitet i izraženiji karakter.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.