Laganini u gostima kod Agrolagune

Lakoća postojanja u Istri.

Kako napisati išta o nedavnom kratkom ali divnom boravku u Istri, a ne „zahvatiti“ malo ove lakoće iz citiranog, laserski preciznog slogana Agrolagune, našeg sjajnog domaćina? Kako reći bilo šta, a ne ponoviti priče koje donose svi koji tamo odu?

Na moje veliko zadovoljstvo, u ekspediciji koju su činili Agrolagunini poslovni partneri i prijatelji, našlo se nekoliko mesta i za nas – predstavnike  vinskih medija.

A tamo, tamo je sve zaista neopisivo lako. Živeti, raditi… Najlakše je, rekao bih – uživati. Svim čulima.

Zato je, zapravo, gorenapisani slogan odličan primer samospoznaje. Sve što Agrolaguna proizvodi je, naime, stavljeno u službu tog koncentrovanog hedonizma: vino, sir, maslinovo ulje… Zato, deo te lakoće, dobrim delom ide i na njihov „teret“.

Deo tog tereta smo, na svu sreću, poneli i mi, njihovi gosti: degustacije odličnih vina i prelepih, uzbudljivih jela sljubljenih s njima; stručno vođena degustacija maslinovih ulja; obilasci vinarije i pogona za proizvodnju sira i ulja; šetnja Porečom i upoznavanje s njegovom istorijom i arhitekturom… I sve to nekako nenametljivo, elegantno, kao da se ne radi o jednoj od vodećih hrvatskih kompanija; sve nekako opušteno, bez žurbe…  Nekako… laganini, kako je često govorila Sabina Salamun, enolog u Agrolaguni i naš beskrajno strpljivi domaćin i vodič.

Faktografsko nabrajanje svega onoga što smo videli, čuli, osetili… svakako bi donelo više informacija o ovom našem putovanju, ali bi, sa druge strane, utišalo emocije koje prisećanje na njega budi.

Ovaj tekst ima sasvim drugačiji cilj: da probudi želju u svakome od vas da potražite svoj deo lakoće postojanja.

Istra bi mogla da bude sjajan početak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.