Trivanović − Shiraz limited 2013

prosečna cena: 950 din.

Trivanovic Shiraz limited 2013

Evo, po prvi put ovde, vina još jedne vinarije čiji se vinogradi nalaze na padinama Fruške gore. Reč je o porodičnoj vinariji Trivanović, tojest o njihovom vinu Shiraz limited 2013.

Shiraz limited 2013. je deo premium linije vinarije Trivanović, natočeno u, kako piše na etiketi, 2 961 klasičnu buteljku i, uz to, u 259 magnum boca. Otuda, valjda, i ova oznaka limited.

Kad smo već kod etikete, mislim da premium linija ipak – uprkos jasnoj težnji da se bude drugačiji – zaslužuje neki drugačiji, a opet inovativan dizajn.

Boja u dobroj meri prozirna, zagasito crvena.

Miris isprva malo zatvoren, stegnut. Otvara se sporo, postepeno, dozivajući iz detinjstva vrlo prijatan i jasan miris soka od višanja ili, možda još preciznije, miris zamrznutih višanja koje se otapaju. Pažljivije i tvrdoglavije mirisanje otkriva i nešto sitnog crnog voća, vanile, bibera i kafe, uzdržane i na baš sasvim razvijene.

U ustima sveże, voćno i lako. Telo srednje. Fine voćne kiseline i, u povratnim ukusu, šljive i crna čokolada. Alkohol ne mnogo jak (12,5%), ali primetan. Ostavlja u ustima pomalo neprijatan topao trag. Tanini uočljivi, ne sasvim integrisani.

Završnica osrednja, protkana ometajućom gorčinom karamelizovanog šećera.

Pristojno vino, nešto laganijeg stila. Pogodno za one koji se i leti teško odriču crvenih vina.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.