Temet – Pinot Grigio 2013.

sortni sastav: pinot grigio 100%

cena: 900-1 000 din.

DSC03636

Nekako mi je žao da se, kada god govorim o vinariji Temet, ne osvrnem na jedan drugačiji način razmišljanja, jednu drugačiju filozofiju koju je ova vinarija donela na srpsku vinsku scenu. Da se, ipak, ne bih ponavljao, o tome možete da čitate ovde i ovde.

Pino sivi (ital. pinot grigio), ili pino gri (franc. pinot gris)  mutacija je pinoa crnog, pa je zato boja ovog grožđa – poreklom, inače, iz Burgundije − tamnija od ostalih belih sorti.

Ovaj Temetov iz 2013. ima jako lepu prozirnu nežnozelenu boju. Miris mu je prodoran, svež, veoma intenzivan. Cvetno-voćni. Ananas, na prvu, ali ne baš sasvim zreo. Onda, livadsko cveće… Sve prožeto snažnim i osvežavajućim kiselinama. Baš onaj miris zbog kojeg sam se toliko radovao trenutku kada ću da otvorim ovu bocu. Snažan, sočan, dominantan. Negde u svojoj dubini umirujuće mineralan, s nežnim tragovima meda.

Ukus dosledno sledi miris. Niz kičmu od kiselina slivaju se sočnost i punoća. Malo brže nego što bih želeo. U povratnom ukusu nešto što ne umem da odredim. Nešto začinsko, upotpunjujuće. Nešto što me podseća na voćni kolač. Što razaznajem više sećanjem nego čulima. Asocijativno, poznato. Ipak, ostaje bez imena.

Taman sam pomislio da je to sve, kad…  još jedan poznati miris. Nalik na barikirana bela vina.  Puterastokremasta mekoća koja ovom vinu oduzima vrcavost, ali mu daje na ozbiljnosti i kompleksnosti.

U ustima se lagano razvija narandža, pomešana s vanilom. S veoma malo vanile. Završnica dobra. Kada se sve lepo slegne, ostane fini osećaj svežine i čistoće u ustima. I ona kolačasta stvar, čijeg imena ne mogu da se setim.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.