Pusula − Sauvignon Blanc 2015

prosečna cena: 750 din.

IMG_20170101_205448

Tačno je da mi se ovoga puta nije ukazao Lorka, ali ipak je reč o prepoznatljivom Pusulinom sovinjonu, koji u suštini sledi  prethodnika iz 2013, onog kojim je vinarija Pusula svojevremeno, sasvim opravdano, privukla snažan snop pažnje na sebe.

I ova petnaestica  ima tu prepoznatljivu mirisnu notu, oličenu u jasnim mirisima paprati, pokošene trave i – ovoga puta manje izraženog – lista paradajza. Ipak, čini se da je ovde od voćnog izrazitiji cvetni karakter mirisa, fino utisnutim među ove “travnate”.

Žuri ova svežina da se razlije po nepcima. Mladalački polet intenzivira osvežavajuće senzacije, ali ovoga puta propraćen i nečim čime se prethodna izdanja nisu mogla pohvaliti: izvesnom punoćom ukusa kojoj malo pomaže i dašak alkoholnosti (za sovinjon prejakih 13,5% alkohola) koji ispunjava usta.

Miris se vremenom fino otvara, dobija na izražajnosti i profilisanosti. Zauzima stav, rekao bih, a sa stavom dobija i nežne note tropskog voća.

Sauvignon Blanc 2015 vinarije Pusula je sasvim dobro vino. Ono što se, uostalom, od sovinjona u  izvedbi ove vinarije iz okoline Valjeva  i očekuje.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.