McCulloch Wines – MCC merlot – malbec 2012.

prosečna cena: 1 500 din.

mcltd

 

U poslednje vreme smo svedoci da se kod nas – kao i u ostatku sveta, uostalom – sve više govori o organskoj i biodinamičkoj proizvodnji grožđa. U stvari, ova dva proizvodna metoda se vrlo često izjednačavaju, s tim da se biodinamika smatra nekom vrstom naprednije organske proizvodnje,  „obogaćene“ pomalo čudnim dodacima, u vidu praćenja lunarnih kalendara, uključivanja filozofije, okultizma, metafizike…

U najkraćem, organska proizvodnja podrazumeva upotrebu uglavnom prirodnih preparata za đubrenje i zaštitu loze, ograničava upotrebu genetski modifikovanih sredstava, i, zapravo, u centar pažnje stavlja zdravlje zemljišta. Ovakva proizvodnja je, važno je i to naglasiti, skuplja od konvencionalne proizvodnje.

Biodinamički način razmišljanja u proizvodnji vina, otprilike, podrazumeva takođe zdravlje zemljišta, ali uključuje i pomalo kontroverzne homeopatske preparate, uključujući, na primer,  kravlju balegu fermentisanu u kravljem rogu zakopanom u zemlju, hrastovu koru fermentisalu u lobanji domaćih životinja, itd. Vrlo zanimljivo, zabavno, a oni koji o tome znaju mnogo više od mene kažu da − uprkos teškoj naučnoj dokazivosti značaja  svega nabrojanog − ova metoda nije bez pozitivnih rezultata.

Već sam pisao da vinarija McCulloch Wines koristi biodinamički pristup proizvodnji svojih vina i da je to jedan od razloga zbog kojeg sam bio radoznao da se upoznam s njihovim asortimanom. Posle onog odličnog traminca, na redu je njihov MCC merlot – malbec 2012.

Ovo vino je proizvedeno u ograničenoj seriji od 975 boca.

Da li zbog gorepomenutih živopisnih metoda proizvodnje ili ne, pomalo se čudno ponaša u čaši. Boja je lepa, duboka,  skoro ljubičasta. Farba zidove čaše, ostavljajući neobičan, skoro mastan trag na njima. Stvara nekakav sfumato efekat.

Posle sat vremena u dekanteru, na nosu, isprva, neobično. Čudan miris koji, ipak, brzo prođe, ostavljajući za sobom sasvim prijatan trag zrelih,  slatkih, zgnječenih kupina. Gust, moćan a nenapadan miris.

Alkohol ne previše primetan. Iako  vrlo jak (15%), odlično sakriven.

Ukus intenzivan, voćni. Veoma prijatan. Dominiraju arome sitnog crnog voća.

Tanini pomalo svadljivi, kiseline dobre. Balans  blago narušen u korist tanina.

I naknadni ukus intenzivan, snažan. Čokoladno-voćni, uz primesu kafe. Traje dugo, ostavlja utiska punoće u ustima. Na samim obodima, donosi i nešto začinskih aroma.

Alkohol primetniji u ustima i stomaku, nego na nosu.

Veoma mi se dopada ovo vino. Nekonvencionalno, karakterno. Oštro, a pitko, zavodljivo. Zaokuplja pažnju.

Pomalo iznenađujući stil za crveno vino s Fruške gore.

Jeste da čaša iza njega ostaje jako „zaprljana“, ali vredi. 🙂

Odlično.

1 thought on “McCulloch Wines – MCC merlot – malbec 2012.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.