Jurica Matijević – Jagodna – Hvar – Plavac mali 2010.

cena: 60 kuna (8 evra) u vinariji

SPotcenio sam ovo vino.

Da li zbog neugledne, pomalo infantilne etikete, da li zbog kontradiktornih iskustava koja sam imao sa sortom plavac mali, ignorisao sam upozorenja u  vidu natpisa „vrhunsko vino“ i sasvim ozbiljne količine alkohola (14,9%).

Poput etikete, i boja samog vina je bila deo ove zavere. Lepa boja, doduše –  nešto bleđeg rubina – nekako previše bistra, slutila je na slabašno telo, kao i  prilična pokretljivost vina u čaši, lako kovitlanje i spuštanje niz zidove, u vidu gustih ali brzih suza. A onda…

Na mirisu je sve postalo potpuno drugačije. Snažan, moćan buke. Težak, a prijatan.  Jasna, čista nadimljenost, iza koje se pojavljuje sitno crveno voće. Šumska jagoda nekako uspeva da bude i diskretna i dominantna,  pošto se dim razveje. Negde sa oboda mirisa, iz drugog plana, stiže zaokružena ljutina belog bibera, naglašavajući slojevitost i reljefnost aroma.

Da ovde ništa nije kako izgleda oseća se i na nepcima. Zemljani tonovi (mahovinasti?)  brzo posustaju pred veoma jakim, ali pitomim taninima. Kiseline jake, prijatno peckave, održavaju ovu bocu u dobroj kondiciji.

Kako vreme odmiče, naglašenije su vanila i čokolada, posebno retronazalno. Sa svakim minutom na vazduhu stvari postaju sve  bolje i bolje, obogaćujući ionako dugu i slojevitu završnicu.

Potcenio sam ovo vino. Mnogo.

Neka ovo bude tek bledi pokušaj da se iskupim.

Dodatak:

Naknadno  sam saznao cenu vina, koja ga svrstava u onu grupu vina koja iskreno preporučujem u smislu odličnog odnosa cene i kvaliteta.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.