Janko – Zapis crveni 2013.

sortni sastav: merlo

prosečna cena: 1 400 din:

Zapis crveni 2013

Lepa boja, rubincrvena, s veoma, veoma diskretnom nijansom ljubičaste. Nežna i intenzivna istovremeno. Prava merloovska. 😉

Ne mogu da se otmem utisku da je ova boca otvorena prerano. Ranije sam pisao o  Jankovim, već sazrelim,  Zavetima iz 2009. i 2011.  Zapis 2013. je prvo vino ovog podruma na mom blogu koje je, zapravo, „aktuelno“. I gotovo da mi je žao zbog toga…

Da se razumemo, odlično vino!

Nos veoma prijatan. Odmah uočljiva veoma dobra uravnoteženost svežine voća – sitnog crvenog, uz nešto višanja – i finih, oplemenjujućih tonova barika: začinskih aroma među kojima prednjači vanila, podržana slojevitim šarmom tonova dima i nekakvih drvenastih nota.

Alkohol veoma snažan (14,5%), u početku izgleda sjajno sakriven, ali vremenom pokazuje da u ovoj meri ne može da bude sasvim sputan. Ako bih tražio mane ovom mirisu, to bi svakako bio samo ovaj višak alkoholnosti.

U ustima svežina razigranog voća. Kiseline jake, moćne, prijatne. Tanini okupljeni na desnima, primetni ali neopterećujući.

Povratni ukus traje prilično dugo i donosi kremastu punoću voćnog kolača, lista duvana i blage nagorelosti drveta. Sugeriše mekoću i smiraj svežine, gradeći s njom sjajan balans, koji je i najveći kvalitet Jankovog Zapisa 2013.

Još uvek mlado vino. I odlično, već sada. Ipak, siguran sam, prerano otvoreno.

Ako imate neku bocu, ne žurite. Najbolja verzija nje vas tek čeka.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.