Budimir – Triada 2007.

sortni sastav: prokupac (90%) i merlo (10%)

prosečna cena: 950 din.

Triada2007.

Mnogo ste puta, siguran sam, čitali i slušali o tome kako je vino „živa stvar“, kako i u boci nastavlja da se razvija, da se menja, „diše“…  Shodno tome – a zahvaljujući ovoj divnoj osobini vina – dolazi se i do neoborive teze da je veoma, veoma važno kako se vinske boce čuvaju, u kom položaju, na kojoj temperaturi, u kakvom okruženju… Ako bolje razmislite, doći ćete do logičnog zaključka da, dakle, nije samo svaka godina berbe priča za sebe, već je i svaka boca – čak i istog vina iz iste godine – priča za sebe. Zato je važno ne samo šta kupovati, već i gde. Treba birati ona prodajna mesta na kojima se prema vinu ophode s dužnim poštovanjem.

Iako zvuči veoma komplikovano i opterećujuće, ovo je zapravo − divno. Fascinirajuće.

Ovo je jedna od mnogih stvari zbog kojih sam toliko opčinjen vinom.

Zašto ovo sada pišem…

Pre 3-4 meseca sam s nekoliko prijatelja probao Triadu 2007. I, kako bih vam rekao, nije se baš proslavila. Blago rečeno…

Više se ne sećam zbog čega tačno nam se ta Triada nije dopala, ali se sećam ukupnog i zajedničkog utiska razočaranja ovim vinom. Sve smo to pripisali, između ostalog, i njegovoj starosti…

Posle tadašnjeg iskustva sam s ogromnom skepsom pristupio otvaranju ove boce. U sve to se baš fino uklopila i činjenica da se čep, dok sam ga izvlačio iz grla buteljke, bukvalno pokidao na dva dela,  po horizontali, i da sam se dobro namučio dok sam došao do samog vina.

Međutim… 🙂

Boja zagasita, „nakupljena“ u sredini čaše. Po obodu dosta bleđa, s prvim prelivima boje cigle.

Miris vrlo prijatan. Potpuno iznenađenje! Prepoznatljiv voćno-začinski karakter. Izraženo sušeno voće, možda brusnica, šipurak… Onda, snažna, osvežavajuća menta, uz dodatak još nekih začina koje ne uspevam jasno da razaznam.

I u ustima dosta živo. Pomalo tvrdo, hladno.

 Neočekivano dobra kondicija. Kiseline još uvek stabilne, tanini sasvim integrisani.

Ono što bi se možda moglo zameriti ovom vinu jeste lagano telo. Prokupac sâm po sebi ne daje vinu snažno telo, ali mi se čini da je ovo moglo da bude nešto punije.

Na nosu se vremenom sve bolje otvara. Biva obogaćeno novim slojevima, u vidu mirisa štavljene kože i pojačanih začinskih komponenti, koje se protežu i finom završnicom srednje dužine.

I posle 8-9 godina, sasvim živo i dobro.

Zanimljivo iskustvo i, pre svega, baš prijatno iznenađenje.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.