Ivanović – Prokupac 2015

prosečna cena: oko 1 050 din.

Evo… predvečerje Svetskog dana prokupca, ustanovljenog prošle godine. I, onda, o čemu drugom nego o prokupcu pisati večeras… Baš kao i prošle godine, i svake sledeće, nadam se.

Iakoće sutrašnji dan i sve što će se tokom njega dešavati biti odlična prilika da vidimo šta je to prokupac i šta bi trebalo da bude, za svoj blog sam odabrao nešto atipično…

Zaista, ima nečeg beskompromisnog u prokupcu sjajnog Gage Ivanovića. Nečeg rustičnog, doslednog, istrajnog. Nema tu pregovaranja s trendovima, nema uglađenosti, nema elegancije. Nema modernosti. Gaga je ostao dosledan sebi.

Tako, opis tradicionalno srpsko crveno vino, koji mi je isprva zvučao pomalo patetično, dobija neki smisao.

Jer, ovo jeste nešto što bi se moglo nazvati tradicionalnim. Rustično, pomalo grubo, taninsko, pojačano nekom snažnijom sortom, rekao bih.

Vrlo taman miris. Pekmez, ne sveže voće. Vešto, ipak, izbegnuti valeri ukuvanosti. Zavodljive začinske arome i dašak alkoholnosti.

U ustima čvrsto, puno, žilavo. Bez peglanja, bez šminke.

Zaostali ukus snažan, masivan. Dovlači prijatnu, kompleksnu aromu nagorelog drveta i sušenog sitnog crvenog voća.

Atipičan, rekoh, prokupac, ali odlično vino u ovom cenovnom rangu, sa vrlo dobrim potencijalom za starenje.

Sasvim dovoljno za preporuku.

A ova „prljava“ etiketa na fotografiji? Šta da vam kažem, program uživo… 🙂

 

 

 

 

1 thought on “Ivanović – Prokupac 2015”

  1. Ako dozvolim sebi (na osnovu formalnog upoznavanja i nekoliko viđanja po vinskim sajmovima) da gospodina Ivanovića oslovim sa Gaga, rekao bih da je njegov prokupac nalik njegovom nadimku. Drugarski prisan, ozbiljan, ali ne pretenciozan (naglašeno razdvojene reči), muški sa taninima, pomalo ženski sa slatkastim aftertaste-om. Mangup iz Župe Aleksandrovačke, sa po 7-8% merloa i kabernea (ukupno do 15%) – taman da nosi oznaku “čistog” a dovoljno da sakrije “seljačke” manire. Takođe i bačva od 2000 l stara ili nova svejedno, koja nije barik, ali jeste “drvo”.

    Ovaj prokupac i ova godina su moje omiljeno vino (govorim o cenovnoj kategoriji … ipak sam ja srpski doktor 🙂 ), sjajan saputnik srpske kuhinje (ili barem ono što se podrazumeva pod tim), tajni adut koji iznosim gostima van Srbije koji ga uvek visoko ocene.

    Verujem da ima dobar potencijal za starenje pa sam ostavio celu 1 (jednu) bocu u ormar (mrak, položeno, stabilna temperatura) između džempera i ženinih bluza.

    Ukratko, ako izuzmemo moje neuspele stand up pokusaje u ovom osvrtu, sjajno vino i puno ti hvala i za osvrt i za preporuku. Sjajni prokupci iz naše Župe tek dolaze

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.