Janko – Baš prokupac 2015

prosečna cena: 1 050 din.

janko-bas-prokupac-2015

Drage moje, dragi moji, srećan nam svima – prvi u istoriji – Međunarodni dan prokupca, tzv. #ProkupacDay!

Naravno, shodno tome, danas prokupac i na Zapisima.

I to jedan sa baš, baš dobrim imenom. 🙂 Baš prokupac 2015, iz smederevskog podruma Janko.

Ime zaista dobro, višeznačno. Malo asocira na čelik, metalurgiju, železaru i Smederevo, malo nam govori – tako ja to čitam − da se radi baš o prokupcu, stoprocentnom.

Dobro, boja etikete nije morala da bude baš ova. Jankove nove etikete pokazuju da timu ovog podruma ne nedostaje ni znanja ni ideja kada je dizajn u pitanju, tako da su mogli i da izbegnu ovu, već “zapljunutu” foru ( da sad ne ulazimo u rasprave tipa šta je ljubičasta, a šta lila…).

Iskustvo me je naučilo da se prokupac najbolje ponaša u čaši za pino noar, pa sam i za ovaj odabrao Ridlovu Vinum –  pinot noir čašu.

Tečnost u njoj razigrana, laka. Nagoveštava gipkost i eleganciju. Boja poluprozirna, rubincrvena sa ljubičastim odsjajem.

U suštini, volim ovaj vrlo prijatni miris sušenog crvenog sitnog voća, ali mi se čini da bi drvo ovde trebalo da bude za nijansu diskretnije. Ipak, ne može mu se poreći sadržajnost: ima tu i pržene kafe, i osvežavajućeg daha mente, i – kao kod nekih pu erh čajeva, ali manje intenzivne – vlažne kore drveta.

Ukus nežan, delikatan. Svežiji i voćniji od mirisa. U povratnom ukusu ispliva zanimljiva nota sirovog mesa.

Postojana slojevita završnica, koja potvrđuje tezu o blagoj prenaglašenosti drveta.

Sve u svemu, sasvim je dobar ovaj Baš prokupac 2015. Elegantan, svež i dovoljno zanimljiv da tekst o njemu objavim baš na ovaj dan.

I ne zaboravite: bar jedna čaša prokupca danas. Valja se. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.