Erdevik – Sauvignon blanc 2015

prosečna cena: 950 din. 

erdevik

Moglo bi se reći da vinima iz berbe 2015. godine vinarija Erdevik, na neki način, započinje svoj novi život. Svoj život na Zapisima jednog Merloa započinje ovim tekstom, o vinu Sauvignon blanc 2015.

Kristalnobistro, žutozeleno. Prilično pokretljivo.

Miris prepoznatljiv − nešto svedenije aromatičnosti − sortan, herbalni: vreža paradajza, zelena paprika, malo trave…  Odiše svežinom, najavljujući jake, prijatne, reske kiseline. Još uvek je u mirisu primetna i nota fermentativnosti, koja vremenom nestane.

Ustima se razliva osvežavajuća hrskavost, rashlađujuća  i vrcava, koja razigrava vreli letnji dan. Ostavlja za sobom nekakav trag veselosti, podvučene jedva primetnom slašću.

Poseban šarm donosi primesa mirisa vinogradarske breskve, koja se pojavljuje nešto kasnije, kada se vino malčice zagreje u čaši.

 Ipak, voleo bih da su arome nešto snažnije. To bi svakako čitav aromatski kompleks izdiglo na jedan viši nivo i dalo mu više karaktera.

Uprkos tome, Erdevikov  Sauvignon blanc 2015 je sasvim dobar mladi sovinjon, svež, nepretenciozan i dobro izbalansiran, koji treba da se konzumira još ovog leta.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.