Dibonis – DiChardonnay Barrique 2015

prosečna cena: 1 200 din.

Dibonis

Posle DiFranc-a, i DiChardonnay…

Zaista sam se trudio da smislim neku različitu – ako ne bolju i tačniju, a ono bar iole drugačiju – formulaciju od one koju je iskoristio proizvođač, ali mi ne polazi za rukom. Zato, iako svestan rizika da ću biti optužen za prepisivanje, ispisujem: dinamično i osvežavajuće. Dinamično. Savršeno precizan izraz za Dibonisov DiChardonnay Barrique 2015.

Zreo, blago slatkast, a citrusnosvež miris. I mek i razigran. Oglašava se, pre nego bilo čime drugim, tropskim tonovima. Ipak,  kičma mu je nedvosmisleno sazdana od kiselina, postojana i, u svojoj misiji osveživosti, zapravo, veoma moćna.

Uticaj barika prepoznatljiv i prijatan, diskretniji nego što je to slučaj kod većine srpskih barikiranih šardonea.

Osetna slast polusuvog vina se samouvereno razliva nepcima, ali i ona kontrolisana snažnim kiselinama, na koje je okačena kao na neki noseći zid koji je, ipak, glavni dasa u ovoj priči. Odličan balans ove dve komponente − njegov najveći kvalitet − čini ovo vino sočnim, pitkim, atraktivnim, dinamičnim i osvežavajućim (!) i, sve u svemu, veoma dobrim.

Poštenja i informativnosti radi, treba ovde još pomenuti i arome kajsija, breskvi, vanile i orašastih plodova, uz zamerku završnici koja bi mogla da bude i malo duža. Međutim, već pomenute, uravnoteženost komponenti i razigranost ukusa su – posebno ako se u obzir uzme komplikovana kombinacija zaostalog šećera i barika − utisci koji obeležavaju ispijanje Dichardonnay-a iz 2015. godine…

Preporučujem dekantiranje od oko pola sata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.