Art Wine – Tangenta 2012.

sortni sastav: šardone

cena: 900-1000 din.

CAM00270.jpg 1

Zanimljiva, netipična etiketa. Simbolika koja se otključava predznanjem, ispisana svetlom. Umetnost koja vas gleda. Beleži trenutak. Pamti. Kao vino svoju zemlju.

Zato, Art.

Zato, Wine.

Tangenta 2012, stvorena − ne bez zadovoljstva želim da naglasim − nadomak Kragujevca, u vinariji Art Wine,  ima prepoznatljivi miris šardonea. Izrazito voćan, sortan, pun i kompleksan, miris u kojem dominiraju jabuke i ananas.  Sekundarne arome − putera i vlažnog sena – nešto su tananije, delikatnije, i pristižu kao nagrada za strpljenje i pažljivo prebiranje po aromama. Za iskustvo.

Kompozicija se dosledno nastavlja… Voćnost se razliva i po nepcima, razigrana snažnim ali oblim kiselinama. Arome se brzo smenjuju, puštaju asocijacijama na volju. Kompleksnost u zamahu.

Veoma dobra, relativno duga završnica, sasvim pozadi, u grlu, oglašava i možda malo prejaku gorčinu badema. Ono nešto kremasto, puterasto, do sada diskretno i nenametljivo, retronazalno postaje izraženije, doprinoseći glatkoći čitavog aromatskog spektra. Donoseći senzacije sočnosti i gustine.

Dobar šardone. Ako mu date još godinu dana, siguran sam da će biti još kompleksniji, mekši, smireniji. Još kremastiji i puniji. Još bolji.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.