Stobi – Veritas 2013

sortni sastav: vranac

prosečna cena: 1 200 din.

Stobi Veritas

Kao prvo, moram da pohvalim zaista sjajan novi dizajn etiketa i izgled boce Stobijevih vina koja su nekad bila deo njihove barrique linije, a sada su označena kao Private Reserve. Pored toga što je sam potez da se ova (premium) linija izdvoji od ostatka Stobi asortimana veoma pametna, smatram i da je odabrani dizajn odličan, da odiše elegancijom i nekom vrstom muževnosti koja dobro ide uz stil većine vina ove makedonske vinarije, i da je mnogo, mnogo bolji od onog starog.

Ta se muževnost – sasvim očekivana za vranac − naslućuje već u boji vina koje stoji iza imena Veritas 2013. Tipična, dakle, tamna i neprozirna, boja zrele višnje, začinjena finim tamnoljubičastim prelivima.

Miris kompaktan, zreo i mek. Miris koji emituje toplinu.  Zrelost kupina  prelivena neki karamel kremom i posuta finim začinskim aromama među kojima je najprepoznatljivija vanila. Vremenom se javljaju i neki šarmantni džemasti tonovi.

Uticaj drveta sasvim dobro odmeren, daje mirisu slojevitost, istovremeno ne ugrožavajući ni njegov voćni identitet.

I u ustima očekivano snažno. Puno je, robusno, a istovremeno i sveže.

Tanini osetni, jasni, ali neopterećujući. Ono što, međutim, jeste malo opterećujuće jeste nedovoljno integrisan jak alkohol (14,5%), koji donosi ometajuću ljutinu.

Završnica je srednje duga, i donosi izvesnu gorčinu koja me asocira na nešto nezrelo.

Miris se lepo razvija, intenzivira, sugerišući još jasnije tonove karamelizovanog voća, čime dodatno dobija na punoći, čineći ispijanje Stobijevog vina Veritas 2013 zanimljivim i, uprkos manjim navedenim manama, sasvim prijatnim iskustvom.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.