Šijački – Neoplanta 2016

prosečna cena: oko 1 000 din.

Baš me je obradovalo ovo vino!

Sorta neoplanta je nastala početkom sedamdesetih godina prošlog veka kao križanac (još jedna hrvatska reč koju volim) traminca i smederevke i spada u tzv. novostvorene autohtone sorte. Nažalost, nisu česta vina visokog kvaliteta koja se od nje prave − ima ih svega 2-3 na srpskom tržištu – pa me je ova novina iz vinarije Šijački oduševila. Tome je svakako doprinela i razrada manira da se na etikete stavljaju likovi članova porodice, tako da se ovde javljaju otisci šaka najmlađih Šijačkih. Skroz kul. 🙂

Naravno da na mirisu ovde traminac nosi sve sa talona. Lepo namirisano ružom i ličijem, bez banalnosti hemičnih nota. Vrlo jasno, zavodljivo i sveže. Ima tu i zrelih breskvi i sasvim diskretne vanile, za koju odgovornost svakako preuzima smederevka.

Mladalački sveže u ustima. Samo naizgled lagano, ovo vino pleni nepca postojanim kiselinama i aromatičnim zaostalim ukusom. Intenzivno, živahno, fino zaobljeno, nadasve sočno i pitko. Uz to, treba dodati, aromatski jednostavno, vrlo nepretenciozno.

Sveže, krepko, čvrsto.

Odlična neoplanta.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.